Paxtencils - Nieuws- en informatieploeg
NIEUWS- EN INFORMATIEPLOEG
1. Activiteiten
Voor de activiteiten van de nieuwsploeg maken we een vierdeling: Nieuwsblok, Agenda's, Documentaires, Speciale programma's. De eerste twee programma's worden wekelijks gemaakt, en de laatste twee slechts incidenteel.
Soms is de grens tussen Nieuwsblok en Agenda's moeilijk te trekken. Een symposium kan in éé zin aangekondigd worden, of door een interview met een organisator.
1.1. Nieuwsblok
Het nieuwsblok is een wekelijks nieuwsprogramma van een half uur. Om het nieuwsblok uitzendklaar te maken zijn vier hoofdactiviteiten te onderscheiden.
- Nieuwsgaren
Dit gebeurt momenteel nog hoofdzakelijk op de passieve manier: op de een of andere manier hoor je dat er iets gebeurd is. Actief nieuwsgaren betekent dat je vergaderingen afloopt en mensen opbelt.
Op de passieve manier komt over het algemeen voldoende nieuws binnen. De methode heeft echter het nadeel dat bepaalde delen van het nieuws niet aan de orde komen. Er is in de afgelopen jaren bijvoorbeeld weinig aandacht besteed aan de afdelingsraden van de onderwijsafdelingen. We willen wel meer actief nieuws gaan garen, maar dat kost veel meer tijd. - Uitzendklaar maken van het nieuws blok.
Uit het aanbod van nieuws maakt de eindredacteur een keuze. Hij moet kiezen hoe hij aandacht besteedt aan een nieuwsfeit: d.m.v. een interview, reportage of bericht. Dan zet hij mensen aan het werk en zal zelf meestal ook een deel doen. Bij een interview komt degene die in 't nieuws is zelf aan het woord. Meestal gaat een nieuwsploeglid naar zo iemand toe, soms andersom. Na afloop moet een interview vaak gemonteerd worden, omdat de oorspronkelijke opname te lang is of omdat de geïnterviewde zich verspreekt. De interviewer bepaalt welke delen er wel en niet in moeten, soms doet de eindredacteur dit. Het eigenlijke monteren gebeurt door een technisch persoon.
Er is sprake van een reportage wanneer de opnames gemaakt worden op de plaats waar iets gebeurt: bijvoorbeeld een estafetteloop.
Een bericht is een nieuwsfeit dat in het nieuwsblok niet als reportage of interview behandeld wordt. Zo'n bericht kan op verschillende manieren vorm krijgen:
a. Degene die het nieuwsfeit vernomen heeft, spreekt het zelf op de band in. Daarbij kan hij eventueel de tekst volledig uitschrijven.
b. De eindredacteur of de eindpresentator spreekt het bericht in; de tekst zal dan door de vernemer volledig uitgeschreven moeten worden.
De laatste activiteit om het nieuwsblok uitzendklaar te maken is de eindmontage. Dit karwei is in drie deeltaken te verdelen. De eindredacteur bepaalt de volgorde van de onderwerpen. Hij probeert een afwisselend nieuwsblok te maken, dus niet alle sport bij elkaar. Eindpresentatie en techniek kunnen door aparte mensen gedaan worden, maar de eindredacteur kan het ook zelf doen.
Redactievergadering.
ledere vrijdag tussen half 1 en half 2 hebben we in zaal 6 of 7 van de Vrijhof een redactievergadering. Daar bespreken we de uitzending van de vorige avond na: wat was goed, wat slecht, hoe kan het volgende keer beter. Verder proberen we alvast onderwerpen voor de volgende week vast te stellen, en we spreken dan af wie zo'n onderwerp gaat behandelen. Ook wordt hier afgesproken wie de volgende weken eindredacteur zijn.
Archiveren.
Alle nieuwsblokken worden bewaard op archiefband. Wanneer je een onderwerp behandelt dat al eerder aan bod is geweest, kun je de archiefbanden gebruiken. Het kan ook zijn dat iemand die geïnterviewd is later terug wil horen wat hij gezegd heeft, of dat de tegenpartij dit wil horen.
1.2. Agendablok
In dit gedeelte wordt de opzet beschreven van een programma, waarin agenda's en aanverwante informatie is opgenomen, gelardeerd met (toepasselijke) muziek. Een magazine-achtig programma, zoals in het eerste halfjaar van 1981 wekelijks werd uitgezonden onder de titel Infoblok. Deze titel leverde echter nogal wat verwarring op, zodat we ons voorlopig behelpen met een werktitel, "agendablok". Het is de bedoeling dat- na de zomervakantie een dergelijk programma van start gaat.
Taken/activiteiten
Het geheel dat nodig is voor de tot stand koming van dit programma is op te splitsen in een aantal taken. Hierbij is het zeker niet de bedoeling dat elke taak door iemand anders wordt uitgevoerd; bij het Infoblok waren destijds steeds 4 à 5 man betrokken.
Agenda:
- informatie verzamelen
- agenda samenstellen: informatie sorteren, evt. aanvullende informatie vergaren. In leesbare vorm noteren.
- agenda voorlezen.
Filmagenda:
Dezelfde drie activiteiten als onder agenda.
Andere activiteiten:
- muziek uitzoeken en verzamelen
- schuiftechniek bij agenda
- schuiftechniek bij filmagenda
- schuiftechniek eindmontage
- endpresentatie
- productie
In het Infoblok waren destijds ook de rubrieken "Vraag en Aanbod" en het programma-overzicht van de avond opgenomen.
Agenda
Onderwerpen:
- Alle evenementen op de THT, in Hengelo en Enschede, die interessant zijn voor (sommige) studenten. Dus wel OFO-concert, geen bejaarden-soosavond. Algemeen, cultuur, sport, diversen.
Informatiebronnen:
- VRUIT, folders Broodje Cultuur, Studium Generale, div. stencils CZ, CZ zelf, Sportraad, (blaadjes van) (sport-)verenigingen, THTNieuws, Campus Informatie, SRD-144, vrienden & kennissen, agenda Pers en Voorlichting, Schietmot, Trits, Huis aan Huis, Twente Centraal, Tubantia, Twentse Courant, Radio Oost, Johan (via Herman-7), CJP-krant, etc, enz, usw...
Vorm:
- mogelijkheden agenda-indeling: chronologisch, op onderwerp of op plaats. Chronologisch is het duidelijkst.
- Twee voorlezers (M/V), per dag wisselen.
- Evenementen kort noemen (evt. na afloop -apart- dieper ingaan op bepaalde evenementen, of bijv. verwijzen naar het Nieuwsblok).
- Plaats en aanvangstijdstip als laatste noemen per evenement.
- Afhankelijk van omvang agenda in 2 of 5 stukken opsplitsen, met (toepasselijke) muziek er tussen. Bijv. muziek van optredende groepen.
Bovenstaande opmerkingen zijn slechts voorstellen, geen wetten!
Filmagenda
Vorm en inhoud van deze rubriek (het meest regelmatig uitgezonden programma op Radio Drienerlo) is in de loop der jaren als volgt uitgekristalliseerd:
Eerst een kort overzicht van alle films in resp. de campus (CCFK, Vestingbar, studieverenigingen), Enschede (Alhambra, Lumière, Asta) en Hengelo (Cinema, Concertgebouw), daarna een inhoudsbeschrijving van een of twee films
Informatiebronnen: het overzicht van films die gaan draaien wordt elke week door de diverse bioscopen toegestuurd; CCFK geeft een kalender uit, de Vestingbar maakt stencils en publiceert in het THT-Nieuws.
Inhoudsbeschrijvingen op basis van recensies uit dagbladen en Filmkrant en kalender CCFK en evt. eigen waarneming.
2. Plaats binnen Radio Drienerlo
De Nieuws- en Informatieploeg houdt zich direct bezig met programmamaken, en is dus niet ondersteunend.
Contacten met andere ploegen:
- Archivering.
Er is een aparte ploeg binnen Radio Drienerlo die zich met archiyefing bezig houdt. De nieuwsploeg archiveert echter zelf de nieuwsblokken. Er is samenwerking nodig met de archiefploeg om af te spreken waar op welke banden de nieuwsblokken gearchiveerd worden.
- Studioploeg.
Voor een nieuwsblok dat kant en klaar op band staat, is geen overleg met de Studioploeg nodig; wel moet met de regisseur afgesproken worden waar en wanneer de band afgeleverd moet worden.
Wanneer het nieuwsblok gedeeltelijk live de lucht in gaat, zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden. Er kan een cassetterecorder nodig zijn, of er moet een telefoon of extra microfoons op het mengpaneel aangesloten kunnen worden.
Ook kan de Nieuws- en Informatieploeg het initiatief nemen voor een speciale uitzending, bijvoorbeeld een forumdiscussie voor de verkiezingen. Er moet dan overleg zijn, waar wat voor apparatuur nodig is.
- Publiciteitsploeg.
Bij documentaires is langer van te voren bekend dat ze uitgezonden gaan worden. De publiciteitsploeg kan deze dan aankondigen op stencils, in het THT-Nieuws e.d.
3. Waar is de Nieuws- en Informatieploeg verantwoordelijk voor?
De eindredacteur van de week is er verantwoordelijk voor dat er een nieuwsblok komt. Bij het "Agendablok" is de verantwoordelijke persoon de producer. Degene die belooft een documentaire te maken, is er ook verantwoordelijk voor.
3.1. Nieuwsblok
Hoewel de eindredacteur de eindverantwoordelijkheid heeft, zal hij bepaalde taken delegeren. Hij moet er echter voor waken dat de inhoud niet aanstootgevend is voor bepaalde personen of groeperingen.
- De interviewer is er verantwoordelijk voor dat het afgesproken interview ook werkelijk gemaakt wordt. Wanneer dit niet lukt moet hij dit zo tijdig mogelijk aan de eindredacteur laten weten. De eindredacteur kan dan naar alternatieven zoeken.(De interviewer uiteraard ook).
Omdat de interviewer veel met "het publiek" werkt, moet hij oppassen op dat gebied geen brokken te maken. Hij moet afspraken nakomen. Bij hete hangijzers is het verstandig voorzichtig op te treden, en beide partijen de gelegenheid te geven aan het woord te komen. - De eindpresentator en de berichtenmaker moeten er voor zorgen dat feitelijke gegevens goed in de uitzending komen. Vooral in getallen wil nogal eens een foutje sluipen.
- De monteerder moet zorgen dat er geen storende overgangen van geluidsfragmenten voorkomen (klikken, pauzes e.d.). In een nieuwsblok van een half uur zitten minstens 30 knippen. Als deze slecht zijn zal dat bij de luisteraar de aandacht van de inhoud afleiden.
Wat gaat er mis als iemand z'n taak niet uitvoert? Als de eindredacteur opeens helemaal niets doet, en hij had oorspronkelijk alle taken op zich genomen, dan merkt de regisseur van de avond dat hij geen band krijgt. De regisseur zal het opengevallen half uur dan kunnen opvullen met muziek o.i.d.
In het geval de eindredacteur taken gedelegeerd had, kunnen de anderen zijn werk opvangen en zal er nog wel een nieuwsblok komen.
Het kan ook zijn dat een interviewer op eens niets maakt. De eindredacteur kan dit dan meestal wel opvangen.
3.2. "Agendablok"
Er zijn bij dit programma over het algemeen iets minder personen betrokken. De gevolgen zullen dus sneller "noodmuziek" zijn.
3.3. Documentaires
Omdat er niet wekelijks documentaires gemaakt worden, is hiervoor geen vast persoon verantwoordelijk. Wanneer iemand belooft over een bepaald onderwerp op een bepaalde datum een documentaire af te hebben, is hij er wel verantwoordelijk voor dat de documentaire op die datum af is. Een documentaire wordt speciaal aangekondigd, en luisteraars zouden dan voor niets afstemmen en het vertrouwen in Radio Drienerlo verliezen.
4. Taak van de coördinator
De taak van de coördinator is te zorgen dat het werk gedaan wordt. Hij blijft echter wel de eindverantwoordelijkheid houden dat het ook werkelijk gebeurt. Verder moet de coördinator de belangen van de Nieuws- en Informatieploeg verdedigen in het Koordinatoren-Overleg.
Omdat de eindredacteur van de week voor het nieuwsblok verantwoordelijk is, heeft de coördinator hier weinig omkijken naar. De coördinator moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er een eindredacteur is. Dit wordt daarom enige weken van te voren afgesproken op de redactievergadering.
Ook het "agendablok" kost de coördinator weinig werk, omdat de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de producer. De coördinator moet zorgen dat er voor iedere week een producer van dit programma is.
Als iemand van buiten de Nieuws- en Informatieploeg vragen heeft, kan hij bij de coördinator terecht (bijv. "Wie is deze week eindredacteur?").
5. Wat wordt verwacht van een Nieuws- en Informatieploeg-lid?
Een samenvatting waarin staat wat er. van de verschillende ploegleden verwacht wordt.
Eindredacteur
- Eens in de zoveel weken verantwoordelijk dat er een nieuwsblok komt. Bepaalt aan. welke onderwerpen aandacht besteed wordt. Vraagt mensen voor de uitvoering.
Interviewer
- Zorgt dat een interview op de band komt. Luistert af en schrijft.op wat er wel en niet in moet. Maakt geen brokken.
Berichtmaker
Eindpresentator
Monteerder
- Spreekt en/of schrijft tekst uit. Doet tussenaankondigingen. Monteert interviews en/of eindmontage.
6. Waarom ga ik meedoen in de Nieuws- en Informatieploeg?
Als ploeglid van de Nieuws- en Informatieploeg kom je zeer veel te weten van het campusgebeuren. Dit kan een voordeel zijn als je in de toekomst van plan bent in een of ander bestuur te gaan zitten.
Als interviewer kom je bovendien met zeer veel mensen in aanraking. Een ideale manier dus om je kennissenkring uit te breiden.
Wanneer je veel wilt oefenen met het maken van montages, dan is het nieuwsblok een uitstekende leerschool: gemiddeld iedere minuut een knip.