Mensabonnenverkoop
Mensabonnenverkoop: primaire bron van inkomsten voor RD tussen begin 1982 (??) en 198y (??), door inkoop van bonboekjes van 10 mensabonnen en verkoop als 10 losse bonnen, in het café van de Bastille. Winst per bon: 10, 15 of 25 cent (afhankelijk van het studiejaar). De dagelijkse aanwezigheid van RD-bonnenverkopers zorgde tevens voor publiciteit, informatievergaring en werving nieuwe medewerkers.
[TODO: geschiedenis: automaten, SRD, weekends, goodwill, einde door elektronisch systeem]
Geschiedenis
In de jaren voor 1982 werden mensabonnen verkocht in de lobby van de Bastille door studenten, die hiervoor van Restauratieve Voorzieningen een vergoeding kregen. Men kon losse bonnen kopen, of boekjes met 10 bonnen, waarbij een bonboekje iets goedkoper was dan tien losse bonnen.
Begin 1982 besloot RV als bezuinigingsmaatregel deze verkoop door studenten te staken. Losse bonnen waren voortaan alleen verkrijgbaar uit twee automaten, die in de lobby werden opgesteld. Voor bonboekjes kon men terecht bij de barkeeper van het Café in de Bastille, vlak bij de opgang naar de mensa.
De studentenvakbond SRD was het niet eens met deze beslissing, en besloot als protestactie tegen de automaten zelf losse bonnen te gaan verkopen. Daartoe kochten zij een aantal bonboekjes in het Café, stelden een tafelje op bij de ingang van het Café met een paar posters, scheurden de bonnen uit het boekje en verkochten ze voor de prijs van een losse bon. Naast een protest tegen de automaten kregen ze hierdoor ook inkomsten, een dubbeltje per bon (of was het verschil toen groter?). Het was niet hun bedoeling om hier financieel een slaatje uit te slaan, en daarom boden ze andere verenigingen ook aan om bonnen te verkopen, vergelijkbaar met de pachtroosters van de kantines van Vrijhof en Sportcentrum voor sport- en culturele verenigingen.
Al vrij snel zagen een aantal RD'ers het wel zitten om mensabonnen te verkopen; RD had immers geen andere bronnen van inkomsten, en het zou ook goede publiciteit opleveren om daar te zitten met een groot RD-bord. En ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met RD voor mensen met informatie en nieuwe medewerkers.
wie, wat hoe vaak in de eerste periode, welke andere clubs?
Voor de zomervakantie van 1982 had Herman7 bij de SRD bedongen om in de introductieperiode mensabonnen te verkopen; dit gebeurde echter niet, omdat bij de introduxyvergadering op 18 augustus geen rooster voor bonnenverkoop werd opgesteld.
In de RD-Totaalvergadering van 20 september 1982 biedt Wim namens zijn vader een kassalade te koop aan voor de mensabonnenverkoop, met bel. Hij kost 25 gulden. Tini, Herman7 en Peter7 reageren enthoustiast, Rolf lijkt dit geen prioriteit. Vergadervoorzitter Rudolf: we houden het idee vast.
...meer...