Paxtencils - Muziekploeg, presentatie, regisseur
MUZIEKPLOEG; STUDIOPLOEG - PRESENTATIE (OMROEPER), REGISSEUR
Taken:
a) Zorgen dat er voor de programma's van Radio Drienerlo muziek is, dat een aantal muziekprogramma's in reserve is.
b) Het voeren van een soort muziekbeleid zodat iedereen op de campus aan zijn trekken komt.
c) Verder levert de ploeg ook de presentatoren van de avond, en
d) zorgen de coördinatoren dat reeds een aantal weken van tevoren een regisseur bekend is.(In principe kan iedereen regisseur worden!)
Ad a) Dit geldt b.v. bij zoiets als het agenda-eerste uur. Dit betekent dat ongeveer drie kwartier muziek aanwezig moet zijn en dat die dient voor het eerste half uur en daarna als opvulling bij de agenda. We willen ook een paar banden met twee keer drie kwartier muziek in reserve houden. Die moeten dus ook gemaakt worden. We streven er trouwens naar voor deze agenda een apart ploegje te formeren, dat wekelijks een compleet agenda-blok kan verzorgen. Dit ploegje hoeft maar uit drie mensen te bestaan; bij grotere belangstelling kan het zo zijn dat elk ploegje eens in de twee weken de agenda verzorgt. Geïnteresseerden kunnen zich vanavond (en ook later natuurlijk) opgeven bij Herman-7 of Frans of
daarna bellen 2335 (Herman-7) of 4854 (Frans).
ad b) Het erop na houden van een muziekbeleid houdt in dat elke soort muziek op Radio Dricnorlo te horen kan zijn, mits er mensen zijn die op het betreffende muzikale vlak voldoende op de hoogte zijn en over hun muzieksmaak een programma willen maken. Ook deze mensen: melden bij Herman-7 of de andere coördinator muziekploeg (tot de introduktie Evert (Tel. 3269)).
N.B. voor apparatuur (+ eventueel benodigde technicus) kan indien nodig gezorgd worden. (Neem dan contact op met hoofd studioploeg (Tjark tel.2331)
Uiteindelijk resultaat kan dan zijn dat elke groep muziekliefhebbers naar verhouding aan zijn trekken komt.
ad c) De presentator leidt het programma in, vertelt wat er nog te verwachten is, hoe laat het is, noemt het reaktofoon-nummer of draait de betreffende jingle, en laat de luisteraars weten dat ze naar Radio Drienerlo luisteren. Hij/zij is ruim vantevoren in de studio aanwezig om zich van het programma op de hoogte te stellen.
ad d) De regisseur zorgt dat de uitzending loopt zoals gepland. Hij moet daarom twee waken van te voren het programma van de avond
samenstellen in overleg met de coördinatoren, zodat het programma doorgegeven kan worden aan de publiciteitsploeg die het dan tijdig aan THT-nieuws kan doorgeven. Hij overtuigt zich er ook van dat de betreffende programma's ook daadwerkelijk klaar zijn, en zorgt in voorkomende gevallen voor een vervangend programma. Verder houdt hij in de gaten dat de presentator geen dingen vergeet of verkeerd doet. (Hij kan ook zelf presentator zijn natuur!ijk). In geval van speciale technische wensen dient hij overleg te plegen met de studioploeg en evt. HF-ploeg omtrent de mogelijkheden en wenselijkheden daarvan, zodat niet vlak voor of tijdens de uitzending onder gevloek nog allerlei kunst- en vliegwerk moet worden verricht.
Wil jij ook wel eens regisseur zijn, bel dan Herman-7 (of doe een briefje in de gele bus in de campussupermarkt). Het spreekt vanzelf dat je eerst een aantal keren met een oude rot mee kunt lopen alvorens zelfstandig te werk te moeten gaan.
Verder is een beperkt aantal mensen die over een redelijke tot behoorlijke muziekkennis beschikken in de weer met het wekelijkse programma "Hé Poppellepee !" dat de luisteraars laat kennismaken met interessante, zojuist verschenen platen. Deze platen zoeken ze zelf uit, en met de hun beschikbare kennis en informatie (o.a. OOR en Vinyl en Stic) wordt dan de artiest of groep even voorgesteld. Deze mensen verzorgen het programma om beurten geheel zelf. Nummers uitkiezen, eventueel opnemen en live van kommentaar voorzien danwel alles op de band in geval, van afwezigheid.) Denk je mee te gaan doen, meldt je dan bij Herman-7.
Zoals je al uit de uitgebreide opsomming had kunnen afleiden is de muziek- en presentatieploeg verantwoordelijk voor een groot deel van de uitzending en zonder deze afdeling ligt alles stil. Het is daarom belangrijk dat deze ploeg goed functioneert, en dat kan alleen als alle leden zich daarvan terdege bewust zijn. Als iedereen eens in de paar weken voor een stukje zorgt, dan moet het toch mogelijk zijn deze taak naar behoren te vervullen. Momenteel komt het echter op een paar mensen neer, die tevens ook nog in andere ploegjes werkzaam zijn. Misschien wist je het nog niet, maar ook jouw medewerking is hard nodig om Radio Drienerlo op de been te houden, anders raken de momenteel soms overbelaste medewerkers helemaal dolgedraaid. Bovendien kan een frisse, onbevangen kijk op de zaken beslist geen kwaad. Denk niet van "Nou, die muziek van mij daar houdt toch niemand van" want op de tweeduizend man die hier zitten zijn er
altijd wel een paar, en Radio Drienerlo is er ook voor de enkeling. Trouwens, Radio Drienerlo hoeft heus niet alleen maar muziek uit te zenden. Ook andere activiteiten, zoals extra uitzendingen ter gelegenheid van de verkiezingen bijvoorbeeld, behoren tot de mogelijkheden die al gerealiseerd zijn, evenals themauitzendingen, al is dit laatste iets dat nog niet zo in ieders hoofd opkomt. Dergelijke programmals vergen wel een gedegen voorbereiding, maar dan kan er ook iets moois uitkomen.
De koördinator(en)
Elke ploeg heeft een koördinator; de muziek- en preeentatieploeg heeft er twee. Deze eerst-aanspreekbaren dienen op de hoogte te zijn van de stand van zaken in het ploegje. Dit ploegje hoort eens per twee weken bijeen te komen om te bespreken wat er de afgelopen weken goed of fout is gegaan, wat er de komende weken gebeuren gaat, om zodoende enige tijd van tevoren de zaken vast te stellen. In het geval dat er geen "ingezonden/uitgezonden" in het betreffende ploegje is, dient namelijk de muziekploeg een programma te hebben om de tijd te vullen onder het motto "wat de plank schaft" of iets dergelijks. De taak van de koordinatoren is van de hen aangeboden programma's een overzicht te maken en zorg ervoor te dragen dat de programmering een beetje evenwichtig is. Het moet dus niet zo zijn dat de koördinator moet vragen wie er wat wil doen. Dat moet niet nodig zijn. Aangezien niet iedereen die nu meewerkt elke keer met een programma kan komen aanzetten (inspiratie- of tijdgebrek wegens andere activiteiten) zou het de kwaliteit van de programma's zeer ten goede komen indien meer mensen eens af en toe of regelmatig hun geesteskind aanboden ter uitzending. Zulks verlicht de taak van de koördinatoren zeer. Deze complete tekst is trouwens een uiting van de andere taak die elke koördinator ook heeft, namelijk het de mensen laten weten dat ze welkom zijn in de club die Radio Drienerlo heet. Dit schijnt namelijk nog steeds niet duidelijk te zijn aan de mensheid. Verder vertegenwoordigen de koördinatoren de muziekploeg in het z.g. koördinatorenoverleg; hierin verkrijgen de koördinatoren een totaaloverzicht over de situatie waarin Radio Drienerlo zich bevindt. Uiteraard kan die vertegenwoordiging alleen zinvol zijn als de leden van de muziekploeg hun wensen kenbaar maken aan de koördinatoren. Overigens is de plaats van de andere koördinator na de vakantie vrij, want dan verhuist Evert naar de stad. Als je denkt dat jij die taak mee kan helpen vervullen moet je pijlsnel contact opnemen met Herman-7.
Tja, wat verwacht men zoal van een muziek- en presentatieploag ploeglid? Eerst maar eens het presentatie-ploeglid. Een klein beetje kunnen babbelen voor de microfoon, on bijvoorbeeld programma's aan elkaar te praten of een muzikaal programma van begeleidend commentaar te voorzien. Improviserend verstegen is mooi meegenomen. De bezigheden in het algemeen dus zoals geschetst in het begin. Je moet wel een beetje weten vaar je over praat, anders staat het zo stom (voorbereiding). Dit geldt natuurlijk he-le-maal voor speciale uitzendingen, maar daar groei je vanzelf wel naar toe als je langer meedraait.
Volgt het Muziekploeglid
Hij/zij moet in staat zijn eens in de zoveel weken een programma af te leveren, dat liefst iets meer dan het gewone radioprogramma inhoudt. Denk eens aan een special over je favoriete groep, of over een bepaalde stroming in de muziek. Trouwens ook het cabaret mag best meer aandacht krijgen, of folkmuziek, noem het maar op. Het kont er in ieder geval op neer dat het niet als los zand aan elkaar hangt. Hoe meer mensen zich met zoiets bezig houden, des te meer tijd je hebt om het zo goed mogelijk te doen. Dus begin als je een leuk idee hebt wat dingen op papier te zetten en als je genoeg bij elkaar hebt, neem je het op, of je presenteert het live.
Volgt het Hépoppelepee-lid
Hij/zij gaat eens in de zoveel weken naar de platenboer, kiest daar 3 of 4, en een enkele keer 5 platen uit, die uiterlijk twee dagen later veer ingeleverd moeten worden. Dit is gratis. Vervolgens duikt hij/zij eens in het archief en diept het een en ander aan informatie op (voorzover beschikbaar). Dan luistert hij/zij de platen af en kiest de beste nummers uit. Deze worden opgenomen zodat tijdens de uitzending de nummers snel achter elkaar gedraaid kunnen worden. Elke elpee wordt apart behandeld, en na de nummers wordt nogmaals verteld wat men gehoord heeft. Het totaal wordt ongeveer 45 minuten lang. Het verdient aanbeveling dat degene die hierin mee gaat draaien goed thuis is in de muziek die hij gaat behandelen, zodat de interessante dingen hem niet ontglippen. De bedoeling van het programma is de luisteraars te laten merken dat er nog meer muziek is dan wat ze op Hilversum 3 horen, en dat alles op hun gemakje.
De regisseur
Zonder regisseur weet je niet waar Je aan toe bent. Deze komt niet alleen uit de muziekploeg, maar kan uit alle ploegen komen. Mensen die wel eens regisseur willen zijn lopen eerst een paar weken mee zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Regisseurs moeten achter het door hun en in samenwerking met de koördinator muziekploeg samengestelde programma aan om te controleren of alles wel is zoals het de bedoeling is. Dus even bellen en zo. Op de avond zelf is de taak in principe vervuld, hij hoeft alleen maar aanwezig te zijn, maar niets meer te doen. De regisseur levert ook de
presentator. In voorkomende gevallen in overleg met de koördinatoren.
Wat heb je er nou aan? Denk eens even na: als presentator valt je het spreken steeds makkelijker, je leert als je nog eens jezelf terughoort hoe je op de mensen overkomt en daar kun je aan werken zodat je jezelf optimaal kunt presenteren. Heel mooi. Als muziekploeglid kan je jezelf helemaal laten gaan bij het maken van je programma, je kan het zo gek maken als je wilt en je hebt achteraf nog steeds de voldoening van een gewaardeerd produkt. Een produkt waar je met eigen en e.v. helpende hand aan hebt gewerkt en waar je veel lol aan hebt beleefd. (Denk eens aan fanmail)
Zeker als Hépoppelepee-figuur heb je de unieke kans regelmatig met je neus op de nieuwste ontwikkelingen te kunnen zitten zonder dat het je geld en al te veel tijd koet. Je kunt zomaar op reis in muziekland, indien nodig bijgestaan door je collegae. Laat iedereen horen dat er meer is dan Hilversum 3.
Als regisseur heb je het natuurlijk helemaal genaakt. Zo zoetjes aan wordt je zózeer bedreven in het regelen van dingen dat je het zelf nauwelijks gelooft. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen, hoe je met ze moet omgaan, je zelfvertrouwen groeit steeds weer als er weer een goede uitzending tot een einde is gekomen, kortom een uitstekende kans om het sluimerende grote leiderschap dat in je huist te ontplooien. Bovendien geldt net als voor al het andere: het is gewoon hartstikke leuk. Het komt er eigenlijk op neer: je weet niet wat Je mist! Er is ruimte voor jouw ideeën, maar je moet wel laten merken dat je ze hebt; dat kunnen wij namelijk niet ruiken. Laat zien dat je geen stoffige figuur bent, maar creatief. Trouwens in het kader van de positieve discriminatie voor vrouwen verzoeken wij nadrukkelijk ook vrouwelijk personeel voor deze vacatures te laten solliciteren bij Herman-7