Geschiedenis/1982/Sneeuwwitje en de elf dwergen: verschil tussen versies

Uit rdwiki
kGeen bewerkingssamenvatting
 
k (1 versie)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:13

Op 27 mei raakte het ongenoegen van de verbindingsploeg over de studioploeg op een hoogtepunt. Al vele malen was aan Tjark, de koordinator van de studioploeg, gevraagd of hij alsjeblieft uiterlijk op woensdagmiddag wilde vertellen waar die week de studio zou zijn, opdat Hans en Rolf tijd genoeg haddden om hun zaken te regelen: draden naar telefoons leggen, opstelling zender (niet te dicht in de buurt) met alles wat daarbij komt kijken. Maar of het nu kwam doordat mensen pas op het laatste moment genegen waren om hun kamer als studio beschikbaar te stellen, of omdat er gewoon te laat begonnen werd met zoeken, meestal hoorden ze pas in de loop van donderdagmiddag van Tjark waar het deze keer zou zijn.

Al een paar keer was "woensdagmiddag om 1 uur" als ultimatum gesteld, "anders gaat de uitzending niet door". Maar iedere keer waren Hans en Rolf zo goed om zich op het laatste moment kapot te werken om de zaak weer op tijd de lucht in te brengen. Anders gezegd, ze vonden dat ze het niet konden maken ten opzichte van de luisteraars en programmamakers en andere RD'ers om de uitzending te laten vervallen.

Maar donderdagavond 27 mei liep het anders. Aan het eind van de middag hadden ze nog niets van Tjark gehoord. Ze hadden hem ditmaal ook niet opgebeld.
In de mensa ontspon zich een heftige discussie: zullen we een keer onze poot stijf houden, en dus géén uitzending, of gaan we weer overstag.

Pas rond een uur of zeven viel de beslissing.

[TODO: hoe/waar/wanneer precies?]

En om acht uur bleef het stil op de 100.8 MHz.

[TODO: wat was de reactofoon-policy? Waren er speculaties over opgepakt zijn?]


Er was in ieder geval één flat die vond dat dit niet kon, een donderdagavond zonder Radio Drienerlo: Calslaan 7-3. Peter7, Tini, Jack en Joost

[TODO: en/of anderen? allen contramime?]

vonden dat er was aan die radiostilte op de campus gedaan moest worden. Zij hadden het geluk dat er op hun flat een FM-zender aanwezig was: bij Pieter op de kamer stond de zender van Hans, die normaal voor de RD-uitzendingen gebruikt werd. (!) Dus vroegen ze aan Pieter of ze die zender mochten gebruiken om een eigen uitzending te verzorgen. Pieter belde Hans, en die gaf toestemming voor het gebruik van zijn zender. En zo klonk vlak na tienen die avond het station "Sneeuwwitje en de elf dwergen" in de ether. Eerst even op 100,8 MHz (op die frequentie stond de zender nog afgesteld), maar na een telefoontje van Hans, die verwarringen voorzag bij luisteraars die later hun radio zouden inschakelen in de verwachting RD te horen, werd de frequentie veranderd in 102 MHz.

Peter7 begon deze alternatieve uitzending met een half uur platen draaien. Er tussendoor noemde hij een telefoonnummer voor reacties: 337753 in Enschede. Dit was het nummer van de buitenlijn van 7-3, en als zodanig bij weinig mensen bekend.

Om tien over half elf begon het programma "Candlelight op de campus", met presentator "Joop van Veen", die als gast in de studio de dichter "TL" had. TL las enige gedichten voor, en werd door Joop van Veen geïnterviewd.
Een fragment:

JvV: Maar ik vraag mij toch af: hoe word je nou een dichter?
TL: Jaa, nou het gaat ongeveer zo. Als eenmaal blijkt dat je Sinterklaasgedichtjes niet begrepen worden, terwijl ze toch niet rijmen, dan word je dichter.

Achter de pseudoniemen Joop van Veen en TL verschuilden zich respectievelijk Joost en Jack. Beiden waren lid van de cabaretvereniging "Contramime", en hadden al eerder "sketches voor twee heren" uitgevoerd, waarbij Joost de rol van aangever vervulde. [1]

Naarmate de avond vorderde werd het steeds gezelliger bij Pieter op de kamer, waar de "Sneeuwwitje-studio" was opgebouwd. De studio bestond voornamelijk uit apparatuur van Pieter, waaronder het befaamde koekblik-mengpaneel dat in het begin voor RD was gebruikt.

Na Joost en Jack namen Tini en opnieuw Peter7 plaats achter de microfoon.

[TODO: en anderen? RD-stemmen? staat dit op cda tl11?]

Op een zeker moment belde Jan van Euros op, wat er nou aan de hand was en of zijn interview nog uitgezonden werd. Jan was die middag door Frans geïnterviewd over

[TODO: Euros-8 axy, of tournooi?]

, en hij was er nogal verbolgen oer dat deze Euros-promotie niet werd uitgezonden. Kennelijk dacht hij dat "Sneeuwwitje" gewoon Radio Drienerlo was, maar onder een andere naam.

Het begon er bij Pieter ook steeds meer op een RD-gebeuren te lijken, want allerlei RD'ers kwamen op bezoek. Ook Tjark was er, en deelde mee in de gezellige stemming, alsof er niets aan de hand was.

* * *

De gevolgen van deze RD-loze avond waren tweeledig.
Ten eerste werden meer mensen zich bewust van het feit dat een studio niet vanzelf komt, en bleken in de weken daarop lokaties gemakkelijker te vinden te zijn (of dat lag aan de studioploeg of aan de beschikbaarstellers laten we even in het midden).
Ten tweede werd door het "Sneeuwwitje-gebeuren" het aantal bewoners van Calslaan 7-3 dat aan RD meewerkte belangrijk uitgebreid. Na de zomervakantie was het zelfs zo erg dat álle 12 bewoners van 7-3 op de een of andere manier met Radio Drienerlo meededen.

[TODO: zie brief Frans aan KO waarom geen nieuwsblok + verklaring in uitzending 3 juni- waar is die?]


____
1 Op 24 juni zouden zij hun RD-debuut maken met een soortgelijk programma.

[TODO: dingen die je kunt missen, o.i.d?]


Volgende pagina: De honderdste filmagenda