Geschiedenis/1980/Nachtelijke plannen

Uit rdwiki

Nachtelijke plannen

Ondertussen bleef Jan op de dinsdagavonden de programma’s van Radio Enschede uitzenden. Een aantal mensen uit de campuspiratenhoek, die nu bij RD actief waren, hielpen daar nog steeds met patrouilleren, en bleven vaak na afloop bij Jan hangen. Zo ook op 12 februari, waarover Frans later het volgende verslag maakte:

Het was de twaalfde februari 1980. Of eigenlijk al de dertiende, want toen we naar huis gingen liep het tegen zeven uur 's ochtends. Wie er precies allemaal bij Jan op de kamer zaten is niet meer na te gaan, maar in ieder geval waren daar: Jan zelf, Hans, Rolf, Frans, en misschien Peter, Rob of Pieter.
Hoe we er op kwamen, weet ik ook niet meer, maar op een gegeven moment kwam het gesprek op de Batavierenrace. En plotseling ontstonden allerlei wilde plannen voor een Radio Drienerlo-uitzending rond dit evenement. Radio Drienerlo bestond net anderhalve week, had twee uitzendingen achter de rug, en er stonden er nog drie gepland voordat we zouden beslissen of we überhaupt met dit idee van een campusomroep zouden doorgaan. Maar dit weerhield ons niet om het ene na het andere idee te lanceren voor een Bata-uitzending.
Het eerste idee was om, gewapend met een cassetterecorder, de race mee te maken, en op de eerstvolgende donderdag een sfeerimpressie van de race te brengen. Scintilla had net goedkope cassettedeckjes in de aanbieding, en die zouden daar ook mooi voor gebruikt kunnen worden. (Enkele weken later kregen deze cassettedecks de naam √BNICA, waaronder ze nog steeds bekend zijn.) Dit idee was ongeveer een jaar daarvoor al eerder opgedoken, bij de toenmalige zender Combinatie Twente, die echter ter ziele ging vóór de Batavierenrace 1979.
Toen moet iemand op het idee gekomen zijn om iets rechtstreeks, live, te doen. En daarna kwamen de ideeën in een stroomversnelling. Met de Tour de France in het achterhoofd doemde het beeld op van een motor met reporter achterop. Ja, we zetten Gerard op de motor, die heeft er een, en Karin gaat achterop. Verbinding met Drienerlo? Gerard heeft een 2meter-zender, en dat signaal vangen we boven op E&F op, bij de ETGD. Met een telefoonlijn halen we dat signaal dan naar de studio. Zou je Nijmegen-Drienerlo kunnen overbruggen? Met SSB in het begin moet dat wel lukken. En anders doen we de start per telefoon vanuit Nijmegen. We maken er gelijk een marathonuitzending van: 24 uur lang. O.K., geregeld, zo doen we dat.
Geregeld? Nou ja, in gedachten dan. Volgens mij was Gerard op dat moment in het geheel niet bij Radio Drienerlo betrokken. En Karin had welgeteld één keer de filmagenda ingesproken, en dat gaf nog niet bepaald de zekerheid dat zij de razende reporter zou kunnen of willen spelen. De ETGD was ook zo'n onzekere factor: zouden die ons met open armen ontvangen? En hoeveel mensen heb je nodig om een 24-uurs-uitzending vol te houden? Toch wel aanzienlijk meer dan het bescheiden medewerkersbestand van Radio Drienerlo op dat moment. Maar de plannen waren er in ieder geval, en zoals Jan zei: "Die Batavierenrace, die zie ik helemaal zitten".

Volgende pagina: Derde uitzending - 14 februari