Geschiedenis/1980/Agenda en nieuws
Agenda's en nieuws
Na een herhaling van het telefoonnummer en een overzicht van wat er nog komt in het programma begon Frans aan de "culturele" agenda (hoewel er ook een bericht in voorkwam over een instructie-avond van de MAC over het algemeen onderhoud van de auto). Een van de items betrof een optreden van de campusgroep "Specs and Bones".
- "Zaterdag in de Vestingbar iets bijzonders: een optreden van Specs and Bones, de bekende Drienerlose formatie, en de geruchten gaan dat dit wel eens het laatste optreden van Specs and Bones zou kunnen betekenen. Voor diegenen die niks van Specs and Bones weten: het is een band die bluesrock-achtige muziek speelt, sommige nummers zelf gecomponeerd, andere niet (!), en morgen, overmorgen bedoel ik, zaterdag 2 februari, vermoedelijk de laatste kans om deze Specs and Bones te aanschouwen in de Vestingbar.
- De campusomroep zal proberen om daar opnamen te maken. We weten nog niet of dat lukt, maar wij doen ons best."
Inmiddels is Specs and Bones hardnekkiger gebleken dan Heintje Davids: ruim vijf jaar later (in april 1985) kon nog een optreden van deze groep via Radio Drienerlo aangekondigd worden.
Tussen de agendaberichten door werd ook het verhaal van Thea Reedijk over Broodje Cultuur gevoegd, dat Robert woensdag had opgenomen. Een aankondiging van een Studium Generale-cyclus over Shakespeare werd verluchtigd met een persiflage over Hamlet (uit de Engelse comedy-show "I'm sorry I'll read that again"). Aanvullingen op de agenda konden worden doorgebeld naar 2371.
Skeeter Davis zong daarna "Gonna get along without you now", de originele versie van de plaat van Viola Wills die in de Top 40 stond. Onder een romantisch muziekje volgde een overzicht van activiteiten in Enschede: de bioscoopagenda, en optredens in Jazzcafe "de Tor". Robert gaf daarna een weersverwachting, gebaseerd op de Enkhuizer almanak en eigen waarnemingen.
Na "Breakfast in America" van Supertramp (ook een plaat uit de categorie "campusmuziek") werd informatie gegeven over campusomroepen in het buitenland. James, de Engelse vriend van Robert, had een bandje opgestuurd met wat opnamen van UKC Radio, de omroep van de universiteit van Canterbury. Dit station zond 10 uur per dag uit, en in het weekend zelfs 16 uur, op de middengolf (963 kHz). Op het bandje vertelde James ook iets over de manier van uitzenden, in behoorlijk Nederlands:
- "Ook al is het legal, eh hoe zeg je dat nou, legaal, om op de middengolf uit te zenden, is het niet legaal op stereo FM uit te zenden. En het geluid van de lokale campusradio mag alleen op de campus hoorbaar zijn, en het is dus niet op een antenne uitgezonden maar door middel van een draadje langs alle gebouwen, en daar pik je het op. Het is dus niet zichtbaar bui.. niet hoorbaar, god, waar heb ik het nou over.. het geluid van de radio is niet zichtbaar buiten de gebouwen, dat klopt hè, en het is dus ook niet in Canterbury hoorbaar."
Daarna volgde een klein fragment van een programma van UKC Radio, waarna Frans weer het woord nam.
- "Ook in België bestaan sinds anderhalf jaar campusomroepen. De oudste hiervan is Radio Louvain-la Neuve. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een stukje over deze zender:
- In de herfst van 1978 zetten studenten van de Universite Catholique de Louvain op de campus hun Radio Louvain-la Neuve op. Zonder politieke interventies, wel een 'radio d'animation'. Op een dag probeerde de politie de zendinstallatie op de campus in beslag te nemen. De studio was omsingeld, en men heeft toen een oproep gedaan aan de luisteraars om te komen helpen. Na een half uur waren er duizend man, en de flikken hebben moeten afdruipen. Deze mislukte actie tegen de vrije radio van Louvain-la Neuve betekende een keerpunt in de houding van de overheid.
- Na die tijd heeft Radio Louvain-la Neuve verder ongestoord kunnen uitzenden. Het station is nu elke dag in de lucht, 's morgens van 7 to 9 en 's avonds van 5 tot 1 uur 's nachts, op FM 102 Megahertz.
- In Nederland is het op dit moment niet mogelijk om een campusomroep geheel legaal op te zetten. Wij willen proberen op grond van artikel 47B van de Omroepwet een vergunning aan te vragen voor de uitzendingen. Maar eerst willen we kijken of het de moeite en de rompslomp waard is, of hier genoeg belangstelling bestaat voor een campusomroep. Vandaar deze proefprogramma's, die hleaas voorlopig op niet-legale wijze uitgezonden worden. Als het een succes blijkt te worden, hebben we gelijk een goed argument er bij om de minister te overtuigen, en anders kunnen we ons een hoop moeite besparen."
Nogmaals volgde het telefoonnummer voor de mening van luisteraars, en ook voor nieuwe medewerkers: "Mensen die interviews willen afnemen, programma's willen presenteren, muziek samenstellen, of het contact willen verzorgen met de diverse verenigingen en instellingen op de campus". En ook als de ontvangst niet goed is kon men bellen.
Na de plaat "Took a long time" van Magna Carta was het tijd voor de actualiteit: het interview met Bert van Cocosbrood. Bert vertelde waar de naam van het blad vandaan kwam, wat voor soort blad het was, en iets over de inhoud van het eerste nummer, dat onder meer een onthullend artikel zou bevatten:
- "Wij hebben een onderzoek verricht, een klein doch degelijk onderzoek naar waarom het THT-Nieuws in die huidige malle vorm blijft bestaan, en niet naar een goeie vorm zoals de oude vorm terugkeert. We hebben met verschillende mensen hierover gepraat en die hebben enkele zeer onthullende uitspraken gedaan."
Sinds oktober was het THT-Nieuws overgegaan van een offset-blaadje op A4-formaat naar krantenpapier op tabloidformaat. Hierdoor konden ondermeer de logo's van verenigingen niet meer worden afgedrukt bij hun mededelingen, omdat dit volgens de redactie te duur werd. Er was overigens helemaal geen onderzoek verricht, deze mededeling hoorde bij een publiciteitstunt die Cocosbrood de volgende week zou uitvoeren.
Bert zag Radio Drienerlo zeker niet als concurrent van Cocosbrood:
- "Wij komen eens per maand uit, en ik heb begrepen van jullie dat jullie eens in de week nieuwsgaring proberen te brengen. Nou, daar voel je al meteen het verschil. Jullie kunnen direct, on the spot, nieuws brengen, het nieuws van de week kan gebracht worden; wij kunnen met Cocosbrood de reacties van mensen brengen, mensen die zich door een bepaalde uitzending van jullie aangesproken voelen, of mensen die vinden dat het verkeerd is gebracht door jullie, te eenzijdig of zo, die kunnen naar ons schrijven. En wij kunnen dan mooi die stukken plaatsen, waardoor je dus een prachtig geheel krijgt van voor- en tegenstanders over een bepaald iets, van meningen die er heersen."
Het item over Cocosbrood besloot het informatieve gedeelte van de uitzending. De plaat "Telephone line" van ELO luidde het volgende deel in: muziek en telefonische reacties. En deze laatsten stroomden inmiddels binnen op Ferdi's kamer. Sinds om vijf voor negen het nummer voor de eerste maal genoemd was had de telefoon eigenlijk niet meer stil gestaan.