Geschiedenis/1980/20 maart

Uit rdwiki
Versie door Frans (overleg | bijdragen) op 1 mei 2008 om 18:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

20 maart

"hoezo .. hemels?" luidde op 20 maart de kop van het stencil van Luuk. Dit moest slaan op het concert van de campusgroep Dakota, dat op 8 maart in de Vestingbar was opgenomen, en deze avond werd uitgezonden.

Het hoezootje wekte overigens enige opschudding, omdat er op stond dat het programma verzorgd werd door "de Campusomroep Drienerlo, die (als alles meezit) ondertussen een echte vereniging is!"

Zo had Luuk het begrepen, en zo had hij de "formele structuur" ook beschreven in de notulen van de VCD-bestuursvergadering van 17 maart (die hij gemaakt had omdat de echte secretaris niet was komen opdagen): "De vereniging maakt programma's, en Radio Drienerlo zendt programma's uit van Campusomroep Drienerlo". Maar met name uit de hoek van de Culturele Raad en Culturele Zaken kwamen bezwaren, omdat hierdoor een verband gesuggereerd werd tussen de beide "formeel strikt gescheiden" organisaties. En ook binnen RD waren sommigen verbaasd over de formulering op het stencil.

Nu moet gezegd worden, dat de precieze verhouding tussen RD en de vereniging nog niet echt uitgekristalliseerd was. Niet iedereen stond precies hetzelfde voor de geest als het ging om hoe de formele scheiding in de praktijk gehanteerd moest worden, en welke taken bij welke club thuishoorden. Ook was er geen onderscheid tussen "medewerker van RD" en "lid van de VCD" zijn. De VCD had überhaupt nog geen ledenlijst, en de RD-medewerkers stonden voornamelijk vermeld op kladjes bij Frans.

* * *

De indeling van de RD-avond had inmiddels een vaste vorm gekregen. Om half negen werd steevast begonnen met een kwartiertje non stop muziek, om luisteraars die iets later hun radio aanzetten niets belangrijks te laten missen. Om kwart voor negen kwamen dan de agenda, de filmagenda en de actualiteiten. Daarna, tegen half tien, een "algemeen" muziekprogramma (non stop of vrijwel non stop, zoals bij de Piet Panter shows van Rudolf), en de avond werd afgesloten met een live-concert of een programma met "specialistische" muziek (jazz, country e.d.).

Voor de uitzending van 20 maart hadden Gerard en Gordon de kennismakingsborrel van de IK'80 (de nieuwe introduktiekommissie) bezocht, en interviews gemaakt met voorzitter Jaco en penningmeester Jaap. Jan, zelf uit Friesland afkomstig, had een interview gehouden met Foppe van de Friese toneelvereniging, over een klucht die zaterdag opgevoerd zou worden. Verder las Rolf het volgende nieuwsberichtje voor:

"Vanmorgen om half twaalf moest de eigenaar van de bekende ex-campuszender Radio Bereboot voor de rechter verschijnen.
Radio Bereboot had op de campus vrij grote bekendheid omdat hij vaak uren achter elkaar elpee-muziek uitzond. Tijdens een van deze uitzendingen, op donderdag 13 september, werd hij opgespoord.
De Officier van Justitie eiste, mede op grond van enkele verzachtende omstandigheden, waaronder het feit dat Radio Bereboot een goede storingsvrije zender bezat en blijk heeft gegeven van voldoende kennis op dat gebied, een geldboete van 250 gulden en gedeeltelijke teruggave van de apparatuur.
Het vonnis van de rechter was conform de eis."

Na de uitzending, het was al na middernacht, bedachten de aanwezigen in de studio dat er een inzameling gehouden moest worden, zeker omdat het ontstaan van Radio Drienerlo toch mede een gevolg was geweest van het oppakken van Bereboot. Medewerkers die al naar huis waren (maar waarschijnlijk nog niet sliepen) en kennissen van Bereboot werden opgebeld, en binnen een uur was er voor 250 gulden aan toezeggingen binnen. Het bedrag werd vrijdagavond in de vorm van guldens, dubbeltjes en kwartjes aangeboden aan Bereboot, die toen zijn verjaardag vierde.


Volgende pagina: 24 maart