Geschiedenis/1980/Derde uitzending - 14 februari

Uit rdwiki
Versie door Frans (overleg | bijdragen) op 30 apr 2008 om 21:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Derde uitzending - 14 februari

Voor de uitzending van 7 februari was in het geheel geen publiciteit gemaakt. De RD-medewerkers hadden geen idee in hoeverre er naar die tweede uitzending geluisterd was; in ieder geval had er niemand opgebeld. In ieder geval was het nuttig om de campus het programma van de uitzending van te voren te laten weten.

Een prima manier hiervoor was om stencils te verspreiden, zoals ook bij de eerste uitzending gebeurd was. Dus typte Frans maar weer eens een velletje vol. De kop "Hoezo?" was wel bevallen, daarom werd ditmaal als opening gekozen: "Hoezo alweer?" In enkele zinnen werd het programma beschreven, tijden en frequenties van de uitzending genoemd, de bus bij de ingang van de Spar, en "Er is tijdens de uitzending ook gelegenheid om te bellen." Maar dit laatste bleek niet zo te zijn, want Ferdi was er die donderdag niet. Dus die regel werd afgeplakt.

Nu moest het "hoezootje", zoals het inmiddels gedoopt was, nog vermenigvuldigd worden. En dat was een probleem. Want het kon natuurlijk niet weer gebeunhaast worden via Euros...

Karin kwam woensdagavond, tijdens de opnamen van de agenda, met een goed idee. Ze bood aan om er donderdagmorgen op haar werk vijftien kopieën ervan te draaien. Dat aantal leek genoeg om op strategische plekken te hangen, en dat viel op haar werk niet zo op. Ze gaf de kopieën in een envelop mee aan een collega, die op de Witbreuksweg woonde en tussen de middag thuis at. Deze collega belde thuis Frans, die de envelop ophaalde en de hoezootjes 's middags ophing.

* * *

Adriaan was een vriend van Hans, en hij wist dat Hans iets met Radio Drienerlo te maken had. Het leek hem wel leuk om iets te presenteren op RD. Hans introduceerde hem bij Frans, en op 14 februari presenteerde Adriaan het nieuws. Vergeleken met de eerste weken was er veel nieuws: maar liefst drie interviews, een paar berichten en een ingezonden stuk.

Het eerste onderwerp begon op een vervolgverhaal te lijken.

Het nieuwe studentenblad Cocosbrood, waarover wij al eerder berichtten, blijft in het nieuws. Waren er eerst problemen met de drukker, waardoor het verschijnen van het eerste nummer werd vertraagd, jongstleden vrijdag ontstonden opnieuw verwikkelingen rond Cocosbrood. Geruchten doen de ronde dat op klaarlichte dag alle ter verspreiding liggende exemplaren in beslag zijn genomen.

Uit de bewoordingen viel op te maken dat dit verhaal niet onvoorwaardelijk serieus genomen moest worden. Robert en Rolf hadden de redactieleden geïnterviewd, die zich wel erg in hun rol hadden ingeleefd. Zij vonden het "een ongehoorde schending van de persvrijheid" en "een enorme gore streek", en ze vroegen de luisteraars om telefonische reacties. Over de "mogelijke reden van dit mysterieuze gebeuren" (Adriaan) zei Henk dat het vermoedelijk te maken had met een artikel over het THT-Nieuws, waar "de autoriteiten" achter waren gekomen.

Inmiddels was ook een enkelzijdig bedrukt velletje verschenen, dat een noodeditie van Cocosbrood moest voorstellen. Het was huis aan huis verspreid op de campus. Onder de kop "Cocosbroodroof" stond het verhaal en foto's van de inbeslagname ("Toevallig was ten tijde van het gebeuren de fotograaf van ons tijdschrift aanwezig"). Het eind van het verhaal gaf aan waar het de redactie eigenlijk om ging:

Wij roepen via deze noodkreet eenieder op om ons te steunen in onze strijd. Dat kan door zich te abonneren middels onderstaande bon, of door zich aan te melden als medewerker.

De "noodeditie" van Cocosbrood

Net als de vorige week kwam er een wijkraadslid aan het woord. Dit kwam toevallig zo uit. Bert, lid van de wijkraad Calslaan had Frans opgebeld omdat hij iets wilde vertellen over hun wijkraadsvergadering. Hij bleek het interview met Roelof niet gehoord te hebben, want hij reageerde verbaasd toen Frans vertelde dat de wijk Campuslaan-Matenweg tegen het onderverhuren van campuskamers was. Bert had net verteld dat de wijkraad Calslaan voorstander van deze mogelijkheid was, onder bepaalde voorwaarden. Het was natuurlijk aardig dat RD beter op de hoogte bleek van de meningen over dit onderwerp dan iemand die er toch vrij diep bij betrokken was.

Het interview van Rudolf met Roel over de ESTD bestond uit twee delen, waartussen een plaat gedraaid werd van de Meteors, de Nederlandse hardrock-groep die de top-act van het KRUK-feest zou worden. Roel kondigde de plaat zelf aan en af.

Na dit interview was het de beurt aan Karin, met de agenda en de filmagenda. De agenda was nu veel korter dan de voorgaande weken. Kwam dit omdat er minder te beleven was, of was er gewoon minder moeite gedaan om de berichten bij elkaar te krijgen?

Er was een "ingekomen stuk" gearriveerd over de huisvestings-problematiek, en met name over de discussies tussen College van Bestuur, Campusbestuur en Algemeen Huisvestings Bestuur over het toelatingsbeleid op de campus. De campusflats waren in de jaren zestig gebouwd voor de huisvesting van THT-studenten. Maar omdat hun aantal achterbleef bij de verwachtingen, was in 1972 de campus ook opengesteld voor studerenden aan HBO-instellingen in de omgeving.
Inmiddels was de situatie veranderd: door een groter aanbod aan THT-studenten dreigde de campus vol te raken, en de vraag was welke (morele) plichten de TH had voor huisvesting van haar eigen studenten en welke voor HBO-ers. De meningen hierover waren sterk verdeeld, en hielden ook verband met politieke ideeën over de functie van de campus en de studentenhuisvesting.

De schrijver van het ingezonden stuk wilde zijn naam niet genoemd hebben. Het moest aangekondigd worden als 'nieuws uit de Campusbestuurs hoek'. Frans las het verhaal voor. Het was deels een overzicht van de geschiedenis en de stand van zaken rond de huisvesting, en deels de opinie van de fractie CaBaal uit het Campusbestuur, waar de schrijver deel van uit maakte.

Hoewel het verhaal als 'ingezonden stuk' gepresenteerd werd, is het achteraf bezien vreemd dat het zo anoniem voorgelezen werd, door een stem die met RD vereenzelvigd werd, en daardoor wellicht de schijn van objectiviteit gaf. Maar ja, wat wisten de RDers toen over campuspolitiek? Net zo veel als de gemiddelde student, en dat betekende: vrijwel niets.

Na al dat gepraat werd het hoog tijd voor de beloofde non-stop muziek. Dit programma-onderdeel begon met een bandopname van Nightwings, een campusgroep die symfonische rockmuziek maakte, en ook op de ESTD-KRUK zou optreden.

Vlak voordat tegen half elf de eindtune klonk, had Frans nog wat nagekomen berichten, en de binnengekomen post uit de brievenbus in de Spar. De bus hing onder het mededelingenbord, en diverse mensen hadden de blanco kaartjes bij dat bord gebruikt om een korte mededeling aan RD te schrijven (in de trant van "success, ga zo door"). Ene Marc had op zo'n kaartje de tip gegeven dat per 3 maart zenden legaal kon op de 27 MC. Frans vertelde dat omroep op deze band uitdrukkelijk verboden was, bovendien hadden weinig mensen een 27 MC-ontvanger.
Overigens kwam enige maanden later de griffier van de THT met dezelfde suggestie.

Het laatste nieuwtje van deze avond werd met een zwoele stem gebracht door Karin:

Heren van de campus: vanavond, donderdagavond, SEC-avond in de Sociëteit van de Bastille. Met dit keer een grandioze striptease. Niet een, maar twee dames wagen het zich heeeelemaal uit te kleden... Zij lopen natuurlijk kans op een fikse verkoudheid. Komt dat zien! Bovendien zal de campusomroep proberen opnamen te maken van dit evenement.

Op verzoek van de Sociëteit was het bericht niet aan het begin van de avond in de agenda genoemd. Men was bang dat het anders te druk zou worden.


Volgende pagina: Tubantia