Geschiedenis/1980/Oprichting van de VCD

Uit rdwiki
Versie door RDwikiSysop (overleg | bijdragen) op 21 mei 2010 om 23:16 (1 versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Tien mensen waren aanwezig op maandagavond 10 maart in zaal 5 van de Vrijhof, waar de "Vereniging Campusomroep Drienerlo" officieel opgericht zou worden.

Zeven van de aanwezigen wilden wel in het bestuur van de vereniging plaatsnemen. Naast enkele mensen van het eerste uur (Frans, Pieter en Rolf) waren dit Luuk, Jaap, Gerard en Gordon. Deze laatste was een flatgenoot van Frans, die belangstelling had getoond voor de organisatie en legalisatie-activiteiten van de campusomroep.

Robert bleef liever op de achtergrond meewerken, en ook Karin en Ferdi zagen een bestuursfunctie niet zitten. Deze laatste twee vormden de kascontrolecommissie.

Het volgende punt was de verkiezing van een voorzitter. Gerard en Gordon stelden zich hiervoor kandidaat. Voor veel mensen was de keuze moeilijk, omdat ze beide kandidaten nauwelijks kenden. Karin stelde tenslotte voor om Gordon als voorzitter te kiezen en Gerard als vice-voorzitter. Aldus werd unaniem besloten. Jaap had bestuurservaring als secretaris van de wielervereniging Klein Verzet, en wilde dit ook wel voor de VCD worden. En Pieter stelde zich beschikbaar om penningmeester van de nieuwe vereniging te worden.

De rest van de avond ging eigenlijk alleen over RD-zaken. De vereniging was tenslotte slechts "formeel strikt gescheiden" van Radio Drienerlo.

Men wilde graag weten wat nu de luisterdichtheid van RD was. Na de stortvloed van telefoontjes tijdens de eerste uitzending was er steeds hooguit een paar keer per uitzending gebeld. Dit was natuurlijk geen betrouwbare indicatie van het aantal luisteraars. Toch had men het gevoel dat er lang niet zoveel geluisterd werd als in het begin.

Iemand stelde voor in het programma van a.s. donderdag een krat pils te verloten onder de opbellers, om op die manier het aantal luisteraars te peilen. Dit idee haalde echter geen meerderheid. Wel zou de telefoon van Ferdi weer beschikbaar zijn voor eventuele reacties. Gordon stelde voor om een enquête te houden onder de luisteraars. Het bestuur zou dit plan later bespreken.

Verder werd veel gepraat over de programma-indeling. Luuk wilde een duidelijk overzicht voor het stencil, en pleitte voor vaste programma-onderdelen op vaste tijden. Rolf wilde de indeling liever flexibel houden.
Pieter kwam met het idee om flats hun eigen "flatprogramma" te laten maken.

Na half elf richtte de discussie zich op een iets langer-termijn onderwerp: de Batavierenrace. Rolf, geïnspireerd door het Hilversum Pi-verhaal van Rick, wilde 24 uur uitzenden, met rechtstreekse reportages van de race. Overigens zouden daar wel extra medewerkers voor nodig zijn.

Rolf voorzag dat er "veel telefoons gesloopt moeten worden". Daarnaast moest uitgezocht worden in hoeverre RD gebruik kon maken van bestaande communicatielijnen, zoals de Rode Kruis-lijnen die door de organisatoren gebruikt werden.

Frans, Gerard en Pieter zouden met de Batavierencommissie gaan praten. Verder werd alvast een globale taakverdeling afgesproken. Rolf en Pieter zouden de techniek voor hun rekening nemen, en Jan en Frans de muziek.

Het idee om een keten van piraten tussen Enschede en Nijmegen in te schakelen om de uitzending door te kunnen prikken, was "leuk, maar irreëel", volgens Pieter. Wel serieus was het plan om een 2 meter-link naar het E&F-gebouw te gebruiken om reportages naar de studio te krijgen.


Volgende pagina: 13 maart