Geschiedenis/1980/Telefoon

Uit rdwiki
Versie door Frans (overleg | bijdragen) op 30 apr 2008 om 17:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Telefoon

Al enige tijd bestond het idee om de luisteraars tijdens de eerste uitzending te laten opbellen, om de eerste reacties op het fenomeen "campusomroep" te peilen. Deze reacties zouden op cassette worden opgenomen, en later in de uitzending ten gehore worden gebracht. Nu had Ferdi een telefoontoestel op zijn kamer staan met een nummer dat in geen enkele gids vermeld stond. Vele jaren geleden had iemand van de Bastille daar gewoond, en toen die vertrokken was had men vergeten dit toestel af te sluiten en op te halen. Een onbekend, geheim nummer dus, ideaal om te gebruiken voor RD.

Robert had al vaker met Ferdi over RD gesproken, en Ferdi was ook zeer enthousiast over het idee, en stelde zijn toestel graag daarvoor beschikbaar. Donderdag, een week voor de uitzending, werd 's avonds een aftakking van de telefoon naar Ferdi's cassettedeck gemaakt om de reacties te kunnen opnemen en later uitzenden.

In het weekend zette Frans het eerste half uur van het programma op band. Dit bestond uit muziek en een uitleg over het doel van RD. Het gedeelte daarna (agenda en actualiteiten) kon pas op woensdag worden opgenomen, omdat dan pas alle informatie beschikbaar was. Peter (een vriend van Rolf en flatgenoot van Pieter) maakte samen met Pieter een band met muziek voor het laatste deel van het programma, tussen de telefonische reacties in.

Publiciteit was noodzakelijk voor de eerste uitzending (het had geen zin om te beginnen als niemand er van af wist), maar niet alle vormen van publiciteit waren welkom. Het zou bijvoorbeeld niet zo fijn zijn als het THT-Nieuws aandacht aan de uitzendingen zou besteden, want dat blad werd ook buiten de campus gelezen. En de kans dat via deze weg de politie of de opsporingsdienst van de PTT achter het bestaan van het station zou komen, was niet denkbeeldig. Daarom zouden Hans en Frans gaan praten met Bert Groenman, de hoofdredacteur van het THT-Nieuws, om hem te vragen niets over Radio Drienerlo te publiceren.

Hans maakte een afspraak voor maandag half vier. Frans had die middag college tot vijf voor half vier, maar omdat dit meer dan twintig minuten uitliep en hij niet tijdig doorhad dat Hans al op de redactiekamer van het THT-Nieuws zat, kwam het er op neer dat Hans alleen de "onderhandelingen" voerde. Groenman kon zich wel indenken dat sommige publiciteit RD niet zo goed uit kwam, maar hij stelde zich op het standpunt: "Nieuws is nieuws", en als hij het oprichten van een campusomroep voldoende belangrijk vond om in het blad te vermelden, zou hij dat niet nalaten. Bovendien, als RD op de campus bekend zou worden (en dat was toch het doel?) zou de politie daar toch wel snel achter komen.

* * *

Dinsdagavond hielden Robert en Frans een interview met de redactieleden van Cocosbrood, en woensdagmiddag toog Robert met een cassettedeck naar de afdeling Culturele Zaken in de Vrijhof, en vroeg Thea Reedijk om iets te vertellen over het programma van "Broodje Cultuur" van komende maandag. Met enige zenuwen in haar stem las zij de tekst voor van het aankondigingsstencil (dat ook in de mensa zou worden verspreid).


Volgende pagina: Hoezo... Radio Drienerlo