Geschiedenis/1980/Vuur

Uit rdwiki
Versie door RDwikiSysop (overleg | bijdragen) op 21 mei 2010 om 23:15 (1 versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Vuur

Op maandag 14 april werd een groot vuur gestookt op Calslaan Nieuw. Het was mooi weer, en eerder op de avond waren voor diverse flats al kleine vuurtjes gestookt, waar mensen gezellig omheen zaten. Op een gegeven moment reden er wat politiewagens over de campus. Een ervan maakte een rondje over Calslaan Nieuw, en verdween onmiddellijk weer. Maar vijf minuten later was er een groot vuur in het pyromanicum in het midden van de wijk. Een spontaan gebeuren, dat uitgroeide tot een spektakel waarbij bijna geheel Calslaan Nieuw betrokken was. Honderden mensen stonden rond middernacht bij het vuur, van alle kanten werden dozen met kranten en oude meubels aangesleept, en ook werd wat vuurwerk in het vuur gegooid. Muziek werd geleverd door verschillende luisprekers, die in vensterbanken voor het open raam gezet waren, en om middernacht schalde het Wilhelmus over het pyromanicum. (Het was nog niet zo erg als het legendarische vuur in het najaar van 1979, toen de Enschedese brandweer uitgerukt was).

Diverse RD'ers waren ook aanwezig. Hans, Rolf en Frans zagen het schijnsel al van verre toen ze uit de Vrijhof kwamen, en ook Gerard, Rudolf en Paul waren onder de toeschouwers. Eigenlijk zou je zo'n echt campusspektakel rechtstreeks moeten verslaan via de radio, vonden Rolf en Frans. Maar dat had op dat moment geen zin, want wie zou er luisteren? Bovendien, voordat dat technisch voor elkaar zou zijn was het vuur misschien al gedoofd. Maar in de toekomst, als RD legaal was, en 24 uur per dag uitzond (of in ieder geval elke avond), dan zou zoiets kunnen.

Even ontstond nog het idee om een √bnica te halen en wat mensen te interviewen, maar het was ter plekke veel te gezellig...

Omstreeks half 1 werd de eerste auto het vuur ingereden, een slooprijpe Simca, even later gevolgd door een Eend. Daarbij ontstonden nogal wat problemen, want de Eend wilde men over de kop het vuur induwen, met de motor naar beneden, en dat lukte natuurlijk niet. Hij viel op een gegeven moment weer terug, en er viel nog iemand half onder. Maar hij zat gelukkig net tussen de wielen in, zodat hij niet ernstig gewond raakte. Hij liep hinkend weg. Vervolgens werd de Eend even verreden, terwijl hij aan de voorkant al brandde, en werd hij op z'n zijkant het vuur ingekanteld. Toen een van de wielen vlam vatte en met een knal leegliep ging er een luid gejuich op.

Even leek het er op dat ook een houten bouwkeet van de Grontmij het vuur in zou gaan, maar die liet men tenslotte toch staan.

De volgende dag liet Rudolf weten dat iemand op zijn flat bandopnamen gemaakt had van het gebeuren, en dat RD die wel mocht gebruiken. De opnamen, vanuit het raam van een kamer op Calslaan 24, met vrij uitzicht op het vuur, bleken zeer goed bruikbaar. Rudolf diepte het onderwerp nog verder uit, door interviews met mensen van de wijkraad en Nieuwbouw en Onderhoud over het opruimen van de troep de andere morgen. Het geheel werd door Frans op donderdagmiddag in elkaar gemonteerd, met een paar toepasselijke platen ("This wheel's on fire" bij de Eend-verbranding), tot een mini-documentaire van een kwartier.

De uitzending van 17 april, die ditmaal weer bij Pieter vandaan kwam, bevatte verder onder meer een impressie van het Kulturiek Manifeest (o.a. een interview met de politici Lansink en van der Anker), en een easy-listening programma van Jan Willem, oftewel "Jopie", zoals hij op zijn flat en nu ook bij RD genoemd werd.
De filmagenda en een deel van de agenda werd ditmaal voorgelezen door Anneke, omdat Karin niet kon.

Tijdens de uitzending bleek een pieptoon door het signaal te zitten, vermoedelijk veroorzaakt door interferentie met een station in Belgie. Rob legde een en ander aan de luisteraars uit:

"Zoals je misschien al of niet gehoord hebt zit er een klein fluitje door, en dat is als gevolg van de atmosferische condities. Wat daarvan mede een gevolg kan zijn is dat het bereik van de zender op het ogenblik aanzienlijk verder is dan wellicht de bedoeling is. Onze eventuele excuses hiervoor."

Ook deze mededeling werd eerst op cassette ingesproken, en daarna afgedraaid. Want nog steeds ging er niets op Radio Drienerlo "live" de ether in. Maar dit zou de week erop veranderen, met de Batavierenrace.


Volgende pagina: de Batavierentwintiguursrace