Geschiedenis/1981/Introduxy 1981

Uit rdwiki
Versie door Frans (overleg | bijdragen) op 13 mei 2007 om 14:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een miniscuul papiertje (10 bij 10 cm) bevatte de uitnodiging voor de Introduxy-vergadering:


   Dinsdag a.s. (25 aug 81)
   gaan we afspreken
   wie wat waar wanneer
   gaat doen voor de Radio Drienerlo
   uitzendingen in de Introduxy.
   Als je zin hebt om mee te doen
   kom dan langs in Torenkamer of Kegelbar
   om 20.00 uur 

[TODO: more]


De opzet van de studio's voor de Introduxy'81 was hetzelfde als het jaar ervoor, alleen de lokaties waren verschillend. In de Vrijhof had Radio Drienerlo nu de beschikking over de Kleine Zaal, op de begane grond, vlak naast de portier, waardoor RD gemakkelijk bereikbaar was. De "muziekstudio" was in de kamer van Ferdi. Vandaar ging het signaal via de "hotline" richting Robert (die draad lag er nog sinds de Batavierenrace), en op dezelfde manier als tijdens de Bata naar de zender.

De normale reactofoon (2371, die overigens nog steeds op de oude kamer van Ferdi stind) zou gebruikt worden voor de verbinding met de Vrijhof. Aan de Vrijhofkant werd het toestel achter in de kantine gebruikt (3843), zodat het toestel van de Kleine Zaal zelf (3841) als reactofoon gebruikt kon worden.

[TODO: more]


De eerste uitzending vond plaats op zondag 30 augustus van acht tot twaalf uur 's avonds.

In alle vroegte begon RuudB (pardon, Eduard) op maandag 31 augustus 's morgens om negen uur moederziel alleen met de "Katershow" vanuit de Kleine Zaal. Zijn eerste plaat was "Happy Birthday" van Stevie Wonder, want hij was ook nog jarig die dag.

Elk uur nieuws was de bedoeling, maar wie dat nieuws bijeen zouden sprokkelen was minder duidelijk. Om tien uur wilde Frans wel een verhaaltje ophangen over hoe het in BB was (waar hij net was wezen kijken bij de inschrijving van de eerstejaars), maar voor hij de kans kreeg werd in de muziekstudio net een lange plaat gestart. Daarom werd om 11 uur maar "het gecombineerde nieuws van 10 en 11 uur" gebracht. Dat bestond uit: de stand van zaken bij de inschrijving, een fout in het boekje van doegroepleiders (het aankleden van de standjes moest om half zeven in plaats van half acht, want om zeven uur begon de doegroepenmarkt), stagnatie bij de verkoop van campuskaarten, en een tweetal oproepen.

Na elven vertrok BertO met de 2-meterset van Gerard naar het BB-gebouw, en tot twaalf uur bracht hij vier reportages: interviews met de heer Te Spenke en BertW over de logiesproblemen, met een eerstejaars over wachttijden aldaar, en met de liedjeszanger van het Witte Circus.

Het Witte Circus was een foolsgroep, die de inschrijving op allerlei manieren opluisterde. Bij het BB-gebouw stond onder meer een groot rad met de tekens + - x : = waaraan regelmatig gedraaid werd. De stand van het rad bepaalde de soort muziek die ze op dat moment maakten. Die vijf wiskundige tekens kwamen overla naar voren bij hun activiteiten. Er ontstond nog een rel over, omdat een van de leden van het Witte Circus deze tekens met verf op de muur van de Vrijhof had aangebracht. De technisch beheerder van de Vrijhof was razend, en met moeite kon de zaak gesust worden, doordat de IK toezegde zelf de muur weer schoon te maken.

Via Bernie, voorzitter van de IK'81 en flatgenoot van Rudolf, was het Witte Circus ook bekend gemaakt met het bestaan van Radio Drienerlo. Mirjam, een van de circusleden, had een Vbnica van Rudolf te leen gekregen om wat sfeerimpressies te maken. Jammer genoeg kwam ze er pas na anderhalf uur achter dat het bandje niet liep, maar daarna hield ze toch een paar juweeltjes van interviews. Eenmaal keerde de situatie om, toen een nieuwsgierige eerstejaars haar allerlei vragen begon te stellen.

Om 12 uur begon de eerste "Krentebollen met Plokworst". Rudolf had op deze eerste dag vijf verenigingen uitgenodigd om iets te vertellen. De eerste was de roeivereniging Euros, vertegenwoordigd door Kees Aartse. Bij elk gesprek kwamen zo'n beetje dezelfde onderwerpen aande orde: wat doet de vereniging in het algemeen, welke activiteiten zijn er deze introduktie, hoe werven jullie nieuwe leden, en als laatste "gemene" vraag: waarom zou je als eerstejaars juist voor jullie vereniging kiezen? Na een plaat werden dan adressen en telefoonnummers van contactpersonen genoemd.

Behanve Euros kwamen op deze maandag aan het woord: zaalhandbalvereniging Cabezota, theatervereniging Het Gedroght, honkbalvereniging Head First en de Vrienden van het Openlichttheater.

Het Witte Circus was ook nadrukkelijk aanwezig in het programma tussen twaalf en twee. De leden zaten te eten in de Kleine Zaal, hetgeen gepaard ging met oproepen om lunchgeluiden en hardgekookte eieren. Verder werden de &intvs. van Mirjam gedraaid, en een van de andere groepsleden had een aantal bijzondere cassettes bij zich die hij, met uitleg, liet horen. Zo had hij bandjes van een Kaapverdiaanse bevrijdingsbeweging, muziek uit Turkije (een cassette gevonden in een plas op het Waterlooplein), arabische muziek, en de Nederlandse formatie Vladiborstrok. Nog een andere Witte Circus-artiest hield een "inaugurele rede" met stellingen over onder meer de kaalhoofdigheid van academici.

Om 2 uur werd de eerste Introduxy-uitzending afgesloten. De zender ging echter om half zes al weer aan. Gordon had met de IK afgesproken extra uitzending tussen half zes en half zeven.

[TODO: more: maav dgpmarkt, dimi verenigingsmarkt]


Om zeven uur begon de doegroepenmarkt, waar - naast vele anderen - Marijke en &wimv1. stonden om de "RD-doegroep" aan te prijzen. Rein was als doegroepleider afgevallen, en zijn plaats was ingenomen door Wim, die kort voor de zomdervakantie bij RD verzeild was geraakt.

Ze kregen een leuke, enthousiaste en voor RD successvolle doegroep bij elkaar, want de meeste van de 12 eerstejaars bleven ook na de introduktie bij RD hangen.


   Taco
   Patrick
   PeterV
   NicoB
   Tjark
   MarcelvV
   Alfred
   Robert Jan
   BertdV
   Nick
   NicoK
   PeterH 

Marijke leende op dinsdagmorgen alle audio-appratuur die bij Culturele Zaken geleend kon worden voor de doegroep. Taco en Patrick maakten dinsdagmiddag diverse interviews op de infomarkt.

De hele doegroep deed woensdagmiddag mee aan de stadsintroduktie in Enschede, en maakte diverse reportages.

"Voor trouwen, rouwen en nieuwe spruiten is de groenteman niet te pruimen."

Tjark en anderen presenteerden tijdens de Nacht van Drienerlo.

Op de tweede dinsdagavond was er een dropping in Hengelo.

Het avondprogramma was als volgt gepland: tussen 10 en 11 uur Rudolf met muziek en gedeelten uit de interviews met verenigingen uit "Krentenbollen met Plokworst" van die dag; van 11 to 12 Herman met "Wachters tot middernacht" (de titel was geinspireerd door het toenmalige VARA-zaterdagavondprogramma "Wachten op Middernacht" met Herman Stok). Na twaalven zou KeesH een uur op "speciale wijze" vullen.

Rudolf en Herman-7 hadden veel werk gestoken in het voorbereiden van de "krentenbollen met Plokworst-serie. Meer dan honderd telefoontjes waren nodig om alle verenigingen uit te nodigen hun verhaal te vertellen.

Daardoor was het plannen van de overige programma's er wat bij in geschoten. Vooral bij het ochtendprogramma leverder dat veel problemen op. Een presentator voor de "Katershow" was nog wel te vinden, maar bij Ferdi moest er dan op z'n minst nog een technicus zitten. En ook moest de muziek voor het uur van 11 tot 12 "even" uitgezocht worden.

Dikwijls liep Herman of Rudolf 's avonds laat nog wanhopig te zoeken naar mensen voor de volgende ochtend. En dit kwam de kwaliteit van de programma's ook niet ten goede; vaak was er meer sprake van "zendtijdvulling" dan van een echt programma dat iets met de introduktie te maken had.

De grote fout bij de organisatie van deze Introduxy was dat Rudolf en Herman-7 de hele zaak naar zich toe getrokken hadden, en niet de taken verdeeld hadden. Het idee van "ploegjes", dat in de maanden daarvoor na veel discussie in principe aangenomen was, werd in het geheel niet in praktijk gebracht, terwijl de Introduxy daarvoor juist een zeer geschikte periode geweest zou zijn.

Een probleem bij iedere Introduxy is dat juist daarvoor een vakantie valt. Voor die vakantie weten een heleboel mensen nog niet wat ze in augustus/september willen en kunnen doen, of ze herexamens hebben en zo, en de meeste eerstejaars komen in of vlak voor de introduktie pas terug, op een moment dat veel dingen al geregeld moeten zijn.

In de vrijdagse "Krentenbollen" was het aan Rudolf duidelijk te merken dat het hem allemaal wat te veel werd. Met een stem alsof hij zojuist gewekt was en nog half droomde, noemde hij het reactofoonnummer: "achten..der..tig.. eenen..veer..tig..", waarna Karin de presentatie overnam met "goed, Rudolf, ik zal je rustig verder laten slapen.." En dat fragment was niet helemaal gespeeld: Rudolf was echt even aan rust toe op dat moment. En hij had nog een week te gaan..

Op maandagavond 7 september bleek weer eens dat er voor een uitzending meer geregeld moet worden dan een presentator en een technicus. PeterH was op tijd in de Vrijhof aanwezig, en technicus Jopie bij Ferdi. Ferdi logeerde bij Inge, omdat zijn eigen kamer door RD min of meer onbewoonbaar was.

Normaal kwam om zes voor negen de draaggolf van RD in de lucht, zodat de eerste technicus een minuut later de pauzepingel kon starten. Maar op deze maandagochtend bleef het ruisen op de 100.8 MHz. En zoals de meeste mensen had Jopie er geen idee van hoe en waar de zender aangezet moest worden.

Rolf had geen vrije dag, en was al vroeg naar Deventer vertrokken. Hans was ook niet bereikbaar, en Ferdi, die nog steeds bij Inge logeerde, wist ook niet hoe de zaak moest worden aangezet.

Om even over negen werd Frans door Ferdi uit z'n bed gebeld, of hij misschien wist hoe de zender aanging. Toevallig had Rolf hem dat een paar dagen daarvoor laten zien: ergens tussen een kofferrek op een van de kamers van de bewuste flat zat een schakelaar, die omgehaald moest worden. Van deze schakelaar liep een lange draad naar de zender, elders in die flat.

Om 23 minuten over negen was de schakelaar omgehaald, en kon Peter met zijn programma beginnen.

[TODO: de kogel dd kerk (hierna?)]


De buurman van Ferdi, Paul, was enigszins overgevoelig voor geluidsoverlast die niet door hemzelf veroorzaakt werd.

Al eerder in de introduktie had hij geklaagd over het lawaai, vooral 's nachts, van luidsprekers en langslopende pratende mensen. Op de laatste dag, donderdag 10 september, kwam het tot een confrontatie. Om even over elven, toen de band met het programma van RD' doegroep werd uitgezonden, vond Paul het welletjes. In overleg met enige flatleden, maar zonder RD te waarschuwen, toog hij naar de stoppenkast, en haalde de stop waarop Ferdi's stopcontacten waren aangesloten, er uit. Het gevolg: stilte op 100.8; geen ruis, want de zender bleef gewoon aan staan.

In de studio was niet duidelijk wat er gebeurd was, alleen dat de spanning was weggevallen. De eerste reactie was: uitrollen van een lang netsnoer, en dat aansluiten op een stopcontact van de bovenburen, die nog wel stroom hadden. Uiteraard was dit niet de bedoeling van Paul, maar hij kon de stop van de bovenburen er niet ook zomaar uithalen, want de bovenbuurvrouw was aan het wassen, en hij wilde geen problemen met haar krijgen.

Een discussie volgde tussen RD-ers, de bewoners van de patio en de bovenburen.

Over het algemeen vond men het een wat te zwaar middel dat gebruikt was, en zeker niet terecht tegenover de eerstejaars die twee weken aan hun programma gewerkt hadden. Bovendien was het de laatste dag, dus veel last zou de flat verder niet hebben.

RD mocht dus doorgaan, en iedereen liep "op kousenvoeten rond" om "boze buurman Paul" niet verder te irriteren. Wim hing een briefje op het mengpaneel:

   Bij problemen met Paul (de buurman dus) Inge bellen (tel. 3962?).
   Zet alsjeblieft de versterker niet aan maar luister op de koptelefoon (knopjes tuner en T indrukken, dan krijg je eindsignaal + telefoon kleine zaal door).
   Bij voorbaat hartelijk dank, namens de directie,
   Wim 

Volgende pagina: Najaar 1981