Geschiedenis/1982/Top 100,8 1982

Uit rdwiki
Versie door RDwikiSysop (overleg | bijdragen) op 21 mei 2010 om 23:13 (1 versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Net als bij de Batavierenrace en de Introduxy stond na de eerste Top 100,8 vast dat dit een jaarlijks terugkerend gebeuren zou worden.

Voorbereiding

Op het laatste Koördinatoren-Overleg in 1981 (op 8 december) werd afgesproken dat Tjark en Evert zich hiermee zouden gaan bezighouden. Op het hoezootje van 17 december stond, naast het programma-overzicht van die laatste donderdagavonduitzending van dat jaar, te lezen:

 Op 31 JANUARI van het volgende jaar zenden we weer onze Top 100,8 UIT
 Ook jouw favoriete tien elpees kun je hiervoor middels de SPAR-bus inleveren.

Hans was hier niet erg over te spreken. "Wie heeft bepaald dat er op 31 januari een top 100,8 komt? Waarom is er geen overleg van te oren geweest met de technische ploeg, of dat wel kan en zo? Waarom moeten wij dat toevallig op een stenciltje lezen?"

Misschien was het zo gelopen omdat Frans ditmaal niet bij de voorbereidingen betrokken was geweest. Hij was niet op het bewuste KO geweest, omdat er tegelijkertijd een andere vergadering was, en wist ook niet hoe het met de plannen voor een eventuele top 100,8 stond. Normaal was hij bij ideeëen voor een speciale, extra uitzending vrijwel meteen met Hans en Rolf gaan praten, omdat je zonder hun hulp een extra uitzending wel kunt vergeten. En Tjark en Evert hadden zich dit waarschijnlijk niet gerealiseerd; zij konden ook niet weten welke problemen op HF-gebied bij extra uitzendingen kunnen optreden, en dachten waarschijnlijk dat zo'n extra uitzending altijd wel kon. RD was langzamerhand zo ingeburgerd dat velen er niet bij stilstonden dat het uitzenden zelf niet geheel legaal gebeurde.

[TODO: later: vetorecht hf-ploeg, of: verregaande bevoegdheden, zie paxtencils']

[TODO: evt discussie wie is baas, wie bepaalt nu eigenlijk wel-niet --> overleg!]

Het stencil had in ieder geval tot gevolg dat het animo voor de top 100,8 bij de hf-ploeg niet erg groot was.

Maar ook op andere fronten liet de informatievoorziening rond de top 100,8 te wensen over. Er was een stencil gemaakt waarop de uitzending aangekondigd stond; een deel van het stencil bestond uit een "deelnameformulier" waarop de tien favoriete elpees konden worden ingevuld. Inleveradressen waren, naast de gele sparbus, Tjark (Calslaan), Evert (Witbreuksweg), en BertO (Campuslaan). Deze stencils zouden huis aan huis verspreid worden. De stapel bestemd voor Campuslaan/Matenweg lag echter nog bij Raymund, toen de uitzending van de top 100,8 al begonnen was. Het aantal inzendingen was 45 (50?), de helft van het jaar ervoor.

En RD'ers die wellicht een deel van de uitzending zouden willen presenteren of technieken kregen drie dagen van te voren een oproepje in de bus voor een bijeenkomst, waarop men kon aangeven welk uur men wilde. Geen verdere informatie over wat de bedoeling was, laat staan mogelijkheid tot overleg hoe het programma deze keer gestalte zou krijgen. Zaterdagmiddag verscheen bij degenen die meededen de top 100,8-lijst plus een stencil met daarop het rooster, een verzoek om platen beschikbaar te stellen, en wat "huisregeltjes" (ruim van te voren aanwezig zijn, niet door platen heen praten e.d.).

Alpha-kelder

De kelder onder Calslaan 7, waar de VCD anderhalf jaar eerder aanvankelijk zijn zinnen op gezet had, was inmiddels toegewezen aan de Christlijke Studenten Vereniging Alpha, die het in gebruik had als werkplek voor secretariaatswerkzaaamheden en kleine bijeenkomsten. BertK had de sleutel van de kelder; hij zat in het bestuur (??) van Alpha en woonde boven de kelder, op 7-2, de toenmalige flat van Herman-7. Herman kwam dan ook met het idee om de studio voor de top 100,8 in de kelder van Alpha in te richten. Dan had niemand er last van dat zijn of haar kamer twaalf uur lang door RD-ers platgelopen werd. Het bestuur van Alpha ging hiermee akkoord, en op vrijdagmiddag 29 januari begonnen Herman, Frans en Rolf draden te trekken.

De presentatie van de top 100,8 zou overigens in zijn geheel uit de Sociëteit komen. Via de telefoon in het restaurant ¹ ging de stem van de presentator naar het flattoestel op 7-2, en dan met een draad naar de kelder. Bij uitzondering werd nu de flatlijn gebruikt, omdat die zondag vrijwel niemand op 7-2 aanwezig zou zijn.

[TODO: toch?]

In de kelder werden om diverse draden posters van Alpha gewikkeld, zodat het leek alsof dat de vaste versiering in het hok was. Maar in feite was het een effectieve camouflage, zodat niet meteen duidelijk was hoe de geluidsverbindingen naar telefoon en zender liepen.

Het enthousiasme voor RD in het algemeen, en zeker voor de top 100,8 was bij de HF-ploeg tot een minimum gedaald. Vooral bij Hans en Rolf liep de motivatie terug: elke week veel moeite doen om een redelijk signaal in de lucht te brengen, en als je dan hoort wat er uitgezonden wordt, vraag je je af waar je nog mee bezig bent. Illustratief voor deze stemming was het feit dat alle vier de leden an de HF-ploeg (Rolf, Hans, Pieter en Gerard) in het weekend van de top 100,8 niet op de campus waren. Normaal zou men hemel en aarde bewogen hebben om bij zo'n extra uitzending te zijn, maar ditmaal waren ze er niet bij. Herman-7 had instructies gekregen hoe de zender aan en uit moest, en verder "bekijken ze het maar", zo was de gedachte.

[TODO: Tjark ook weg weekend, zamo?/vrav even app brengen, wij toen maar hlp opbouw]


Uitzending

Het begin van de uitzending is symptomatisch voor de gang van zaken. De pauzepingel weerklinkt, en het normale doordeweeekse begin: "Dit is Radio Drienerlo, iedere donderdagavond in de lucht...". Dan wat onduidelijkheid: in de Sociëteit kan Rudi (presentator van het eerste uur) de uitzending niet horen, en heeft hij aanvankelijk niet door dat hij al in de lucht zit. Dan begint hij: "Nummer 100 hebben we niet, daarom beginnen we maar met nummer 99". Geen woord over dat het de top 100,8 betreft, en waar hij zit.

Pas na 20 minuten (nummer 100 is inmiddels gebracht of gevonden) krijgen de luisteraars te horen dat het (holle) stemgeluid van hem uit de Sociëteit komt. Na een uurtje arriveert er een radio in de soos, zodat de presentator nu niet steeds hoeft te vragen: "Ben ik er al in?" Wel zingt de microfoon nu regelmatig bijna of helemaal rond.

In de loop van de middag worden de technische problemen overwonnen, en gaat het beter lopen.

Kort na vijven komt Ellen de soos binnenwandelen met een paar leden van de (half-campus-)groep Nightwings. Hun plaat, Grande Randonnee, staat op de 52e plaats, en de groepsleden worden geïnterviewd door presentator JanO.

Het wordt ook wat drukker in de soos; tot een uur of vijf was er geen mens, behalve een paar RD'ers.

's Avonds zijn enkele mensen van de zwem- en waterpolovereniging Piranha aanwezig, voor wie de soos de vaste stek is. Zij besluiten nog wat mensen op te trommelen om de feestvreugde te verhogen. Als André Hazes klinkt met Een beetje verliefd (deze bereikte plaats 11), barsten de Piranha-leden in samenzang uit. In de studio mengen Hans en Jan het gezang met de plaat, zodat ook de luisteraars kunnen meegenieten. De Piranha-leden weten bijna van geen ophouden, hetgeen de presentatie vanuit de Sociëteit haaast onmogelijk maakt. Dan wordt de volgende afspraak gemaakt: ze zullen zich stil houden tot middernacht, en daarna mogen ze uit volle borst voor de radio zingen.

En zo klinken na twaalf uur de mooiste liederen uit het Piranha-repertoire, zo'n 15 minuten lang. Ook Hazes wordt weer van stal gehaald..

[TODO: is dit het piranha-effect?]

[TODO: NB opnamen van laatste deel Piranha op Piet ac12. Waar is die cassette?]


____
¹ de eerste keer dat toestel 2929 gebruikt werd door RD.


Volgende pagina: Kelders