Geschiedenis/1983/Verkiezingen

Uit rdwiki
Versie door RDwikiSysop (overleg | bijdragen) op 21 mei 2010 om 23:12 (1 versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Terwijl Herman7 en consorten zich op de Triathlon gestort hadden, waren Piet, Frans en Rudolf de volgende uitzending aan het voorbereiden: de verkiezingsuitzending, die op dinsdag 10 mei zou gaan plaatsvinden.


Op die dag ging de droom van Frans, hoe een uitzending van een campusomroep er eigenlijk uit zou moeten zien, vrijwel in vervulling. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat een zeer afwisselend programma, waar een heleboel mensen aan meewerkten, en wat ook goed beluisterd en gewaardeerd werd.

Zoals voorgaande jaren kon men voor de verkiezingen van Hogeschoolraad en Campusbestuur (of heette het al Raad voor de Campusvoorzieningen?) zijn of haar stem per post uitbrengen, maar ook kon men op de ochtend van de verkiezingsdag zelf de stembiljetten in een stembus in de hal van het BB-gebouw deponeren. Daarom was het idee om de uitzending op 10 mei 's morgens om een uur of tien te beginnen, en tot de stembus om 12 uur sloot wat reportages te brengen vanuit het BB-gebouw, gesprekken met 'last-minute'-stemmers, en opwekkingen om alsnog te gaan stemmen. Na het sluiten van de stembus zou het reportageteam zich dan verplaatsen naar een kamer elders in BB, om live verslag te doen van het tellen van de stemmen, en om de uitslag, zodra die er was, rechtstreeks mede te delen.

Alle afdelingen (met uitzondering van Informatica) hielden op dezelfde dag afdelingsraadverkiezingen, en hen zou gevraagd worden de uitslag daarvan naar de studio door te bellen.

Als alle uitslagen bekend waren, in de loop van de middag, zou de uitzending enige uren worden onderbroken tot zeven uur 's avonds. Een uur eerder dan "gebruikelijk" voor het traditionele verkiezingscafé in de Kelder van de Bastille (dat als altijd om acht uur zou beginnen), want er was meer te doen die avond. Om zeven uur zou een speciale basketballwedstrijd beginnen tussen Tekon Arriba en een VIP-team, waarin onder meer Mart Smeets mee zou spelen. Later op de avond zou Smeets in de Sociëteit een lezing houden over sportjournalistiek. Bovendien was er ook nog een popconcert in de Vrijhof met de groep Vandenberg. Een drukke dag derhalve, en de kans op een afwisselend programma.

Rudolf benaderde de afdelingsraden, die stuk voor stuk bereid waren om mee te werken en de uitslagen door te bellen. Piet regelde de personele bezetting (presentatoren, technici), en begon met de voorbereiding van een tussendemiddag-programma, dat hij zelf zou presenteren, met allerlei "non-verkiezings"-actualiteiten, afgewisseld met muziek. Frans nam contact op met de Bastille, om te vragen of we de hele dag in de Kelder konden zitten met onze studio. 's Avonds zou RD dan ook de muziek verzorgen bij het verkiezingscafé - de muziek die ook de uitzending in ging. Na enig sputteren door het hoofd Restauratieve Voorzieningen bleek dit wel te kunnen - als de schoonmakers maar geen last van ons zouden hebben 's morgens. Verder regelde hij telefoons en andere toestemmingen in de Bastille en het BB-gebouw om de reportages te kunnen doen plaatsvinden.

De Kelderbar had zelf alleen een telefoontoestel van de Bastille-huistelefooninstallatie. We moesten dus elders in de Bastille telefoons gebruiken. Als uitgaande lijn werd het toestel van Vivaan gebruikt, na toestemming van Johan van de christelijke studentenvereniging Alpha, die Vivaan als sociëteit in gebruikt had. Verder hadden we een inkomende lijn nodig voor de reportages uit BB, en nog een voor de uitslagen van de afdelingsraden, en voor de sportwedstrijd 's avonds. Het toestel van het restaurant (2929), dat vroeger vaak gebruikt werd, was nu minder geschikt, omdat de bel daar blijft overgaan, en we het toestel nu nodig hadden op tijden dat het restaurant geopend was. Daarom besloten we om overdag het Sociëteitsnummer te gebruiken (tot half vijf is de soos gesloten), en verder het nummer van het café. Het cafénummer was voor de "vaste"lijnen (BB, Sportcentrum), en het soosnummer voor uitslagen, andere informatie en "notruf".

Maandagavond laat (na een lezing van Frits Visser van STAD Radio Amsterdam in het kader van de Engelandreis van de VCD) gingen Piet en Frans naar de Bastille om alvast de draden te trekken naar de diverse telefoons. Toen Rolf na afloop van de uitzending zag hoe de uitgaande lijn aangesloten was, griezelde hij van de ontzettend dunne krokodillensnoertjes waar de hele uitzending van af gehangen had...

Terwijl Piet (en ???) dinsdagochtend vroeg begonnen met de opbouw van de studio in de Kelder, toog Frans naar het BB-gebouw om daar een telefoonkastje aan te sluiten. Het 'bezoekers'-toestel in de hal van BB bleek niet opengesloopt te kunnen worden wegens een afgebroken schroef (?). Volgens Rolf was dit sinds de afgelopen introduxy het geval, na de verbinding met het carillion. Maar de portier van BB bood aan om zijn eigen telefoon voor dit doel beschikbaar te stellen ("er belt anders toch niemand").
Tegen tien uur was Frans weer terug bij de Kelder, en reed daar voor de deur[1] prompt zijn band lek.
Het lukte niet om vanuit de studio contact te krijgen met de zender (?..) en daarom leende Frans de fiets van Piet om aan "de andere kant" op onderzoek uit te gaan. Helaas trof hij een gesloten deur aan, en het vermoeden ontstond dat de bewoners vertrokken waren zonder een zekere stekker in een stopcontact te doen. Rond half elf had hij eindelijk een bewoner in bezit van een sleutel gevonden. Snel terug, de stekker er in, en weer naar de Kelder. En om het spreekwoord "een ongeluk komt nooit alleen" te bewijzen reed hij op weg naar de kelder ook Piets band lek.

In de kelder aangekomen draaide hij in de haast om contact te maken een verkeerd nummer, maar dat bleek mooi uit te komen: aan de andere kant van de lijn hing PietIJ, zodat Frans gelijk kon vragen om de uitzending aan te kondigen op de mensa-menulijn! Rond kwart voor elf was het dan zo ver: de pauzepingel klonk in de ether, de uitzending was begonnen.

[TODO: zie ingedikte archiefband + foto cagids gbj frank + ...]


____
1 In tegenstelling tot wat de naam suggereert, was de Kelder van de Bastille op de begane grond.