Geschiedenis/1979/Visie
De voorbereiding
In de weken na het "besluit" tot oprichting van een studentenzender op de campus werden de plannen verder uitgewerkt. Niet alleen de technische en veiligheidsaspecten, waar vooral Robert zich mee bezighield, maar ook: wat wil je met zo'n zender doen? Wat voor programma's moet zo'n station gaan uitzenden? Informatie, non-stop muziek en live-concerten zouden daar zeker bij horen. En een ander belangrijk punt: hoe zet je een organisatie op voor een dergelijk, illegaal station?
Begin oktober zette Frans zijn gedachten over het station op papier, in wat hij noemde een "Voorontwerp oprichtingsverklaring, discussienota, persbulletin, statuten, etc.". Het verhaal begint met een citaat uit het blad "RadioVisie":
Engelse studentenzenders In Engeland is de frequentie 962 kHz toegewezen aan de eigen radiostations die enkele universiteiten hebben. Deze stations, die met een zeer beperkt vermogen programma's brengen, worden geheel op vrijwillige basis gerund. In Nederland zou naar onze mening de THT, gezien haar ligging en opzet als campushogeschool, als eerste in aanmerking komen voor een eigen radiostation. De Nederlandse wetgeving biedt echter geen mogelijkheid voor lokale radio- stations, en het is ook niet te verwachten dat hierin op korte termijn wijziging komt. (?) Om nu toch de mogelijkheiden en wenselijkheden van een campus-radiostation aan te tonen, en ervaring op te doen met deze (voor Nederland nieuwe) vorm van radio, zal een dergelijk station op niet-legale basis opgezet moeten worden. Dit heeft direct enkele consequenties voor het station en de betrokkenen: * Iedere medewerk(st)er dient zich ervan bewust te zijn in hoeverre hij of zij meewerkt aan een illegale zaak. (N.B.: er moet bekeken worden of een opsplitsing mogelijk is in een legaal en een niet-legaal gedeelte, m.b.v. een dekmantel-organisatie). * Het moet duidelijk zijn voor de luisteraars en alle betrokkenen dat de opzet van het campusstation anders is dan die van de meeste illegale zenders (etherpiraten). Het station moet functioneren als een lokaal omroepstation, precies zoals dit in een legale situatie zou gebeuren. * Het station mag geen aanleiding geven tot kritiek van de vorm: "die piraten rotzooien maar wat aan, die moesten ze oppakken". Integendeel, de uitzendingen moeten kwalitatief beter en inhoudelijk anders zijn dan die van de nu bestaande nationale en regionale omroepen, willen we ooit anderen overtuigen van het nut en de wenselijkheid van dit soort stations. Verder zal ook de zender en de andere apparatuur aan zekere kwaliteitseisen moeten voldoen, iets dat op een technische hogeschool toch wel te realiseren moet zijn.
De strategie is duidelijk: zet een illegaal station op op daarmee het nut van een campusomroep aan te tonen, en zorg wanneer dat aangetoond is dat de zaak zo snel mogelijk gelegaliseerd wordt.