Geschiedenis/1982/Stereo door de telefoon

Uit rdwiki
Versie door RDwikiSysop (overleg | bijdragen) op 21 mei 2010 om 23:13 (1 versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

[TODO: volgens aantekeningen Frans 198x, nog aanpassen/combineren met verhaal Rolf, zie De_Verbindingsploeg#Let's_Groove_tonight]

Al was het afscheidsfeest van Herman Cremer dan niet in stereo uitgezonden, het idee om een stereosignaal over een telefoonlijn te krijgen was wel blijven hangen bij de HF-ploeg. En de dinsdagavond daarop ontstond in de Vestingbar (bekende broedplaats van goede ideeën) het plan om toch eens hiermee te experimenteren.

[TODO: of was dit al dinsdagmiddag?]

Direct werd de daad bij het woord gevoegd, en werd de frequentiekarakteristiek van de lijn tussen Hans en Rolf doorgemeten. Uit de vorm van de kromme vond Hans welk filter dit ongeveer zou compenseren. Dit werd gebouwd, en op woensdagmiddag vonden de eerste testuitzendingen plaats. Beide heren stonden versteld van de uitstekende kwaliteit van het signaal, en de goede kanaalscheiding. Het enige negatieve was dat, als het heel stil was, soms een hele zachte in-gesprek toon op de achtergrond hoorbaar was. Deze werd veroorzaakt door overspraak in de centrale. Maar het "tuut-tuut-tuut" was erg zacht en niet storend.

Omdat dit allemaal zo goed ging, besloten ze dat de uitzending van de (donder-)dg er op maar via deze weg moest plaatsvinden.

Tjark (de koordinator van de studioploeg) kwam dit ook wel goed uit, gezien de problemen om een studioruimte te vinden. Die donderdag en vrijdag werd het Eerstejaars Sporttournooi Drienerlo (ESTD) weer gehouden, en dus was er in de Bastille weer genoeg te beleven. Vandaar dat de studio opgebouwd werd in de Torenkamer, boven de Sociëteit. En, net als bij de Top 100,8 alleen met de presentatie gebeurde, werd nu het hele stereosignaal via de telefoon van het restaurant (2929) richting Calslaan gebracht,

Het was inmiddels niet meer mogelijk om de zender bij E&H voor de deur te parkeren

[TODO: storing 5-1???]

, maar de telefoon kon nog wel gebruikt worden. De afstand tussen Calslaan 5 en 7 bedraagt ongeveer 50 meter, en tussen beide flats werd een draad opgehangen die het telefoonsignaal tot in Pieter's kamer bracht.

De telefoon-methode beviel om meerdere redenen zeer goed: scheiding van zender en studio verhoogde de veiligheid, de flexibiliteit van RD werd vergroot, je kon gemakkelijker bij grote evenementen live aanwezig zijn, meer mensen zouden bereid zijn om de studio in huis te halen, en de geluidskwaliteit had er niet onder te lijden. Bovendien, een zender op afstand maakte dat de aanwezigen in de studio minder met het zendgebeuren geconfronteerd werden, waardoor ook de belangstelling hiervoor gedimd werd. RD werd hierdoor meer een normaal radiostation, waar je je in de studio alleen met het programma bezighoudt en je je niet afvraagt hoe het nou met die zender zit.

Leek "stereo via de telefoon" op 26 februari nog onrealistisch, vanaf 4 maart was het dé manier waarop RD werkte. Een paar keer nog liep er een directe verbinding van studio naar zender, maar vanaf 12 mei heeft iedere uitzending via de telefoon gelopen.


Volgende pagina: De familie Bataaf