DOINK

Uit rdwiki
Versie door Frans (overleg | bijdragen) op 5 aug 2021 om 17:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Wat is DOINK

(uit: De organisatiestructuur van Radio Drienerlo, 25-8-1982)

Kryptische naam voor een ploeg die geen ploeg mag heten, en o.m. de bestrijding van kabouters ten doel heeft. Maar dat is een lang verhaal, dat we je bij gelegenheid overigens graag vertellen.
Wat spookt dit nieuwe (aug.'82) clubje zoal uit:
  • opvang en wegwijs maken van nieuwe medewerkers.
    Een nieuwe of incidentele medewerker weet vaak nog niet precies hoe Radio Drienerlo in elkaar zit, bij wie hij terecht moet. Hij heeft soms alleen een vaag idee wat hij bij Radio Drienerlo wil doen. Iemand van DOINK praat dan met hem en verwijst hem door naar de juiste perso(o)n(en) of plek(ken).
    Mensen die eenmalig een programma willen maken, kunnen bij DOINK terecht voor informatie.
  • "bewaken" van het coördinatoren-overleg. Helpt de coördinatoren herinneren als ze iets (dreigen te) vergeten, wijzen hen op eventuele onmogelijkheden van een beslissing.
  • "ombudsman", "vakbond", "klachtenbemiddeling", iets in die geest. Pogen om problemen op te lossen tussen of binnen ploegen als men er zelf niet uit komt.
Samengevat: DOINK probeert knelpunten en problemen op te lossen in het toch wel complexe geheel van die dynamische organisatie die Radio Drienerlo heet.
Coördinator (algemene vraagbaak): Frans.

Wat betekent DOINK

De naam (ook wel geschreven als D.O.I.N.K.) wordt in bovenstaand verhaal niet uitgelegd, maar als ik (Frans) mij goed herinner staat het voor: De Organisatie Is Niet Kompleet (zonder zoiets als DOINK).

In het Koordinatoren-overleg van 18 oktober 1982 werd gesproken over de machtsverhouding tussen het KO, de RD Totaalvergadering, DOINK en de parallel ontstane "beleidsgroep" die bezig was om de doelstellingen, organisatie en beleid van RD vast te stellen. Om te voorkomen dat er twee of meer overlappende groepen zouden komen,die ook in de beleidsgroep zat, vond het KO dat er één groep zou moeten zijn met de naam DOINK.

De "beleidsgroep" ging daarom vervolgens door het leven onder de naam DOelstellINgenKlubje. Omdat dit klubje voorlopig de handen vol had aan het op papier zetten van de doelstellingen en gewenste organisatiestruktuur, zou Frans de andere taken van het oorspronkelijke DOINK, met name het kritisch volgen van het KO, op basis van vrijwilligheid blijven doen.