Geschiedenis/1979/WLRiv: verschil tussen versies

Uit rdwiki
k (accent)
 
k (1 versie)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:18

Werkgroep Lokale Radio i.v.

Ondermeer om de mogelijkheden en problemen voor een toekomstige legalisatie te onderzoeken, werd een aparte organisatie opgezet: de Werkgroep Lokale Radio i.v. Nou ja, organisatie is een groot woord: de eenmans-werkgroep (Frans) produceerde wat papier en verstuurde wat brieven.

Het doel van de WLR was, volgens de aantekeningen: onderzoek naar de mogelijkheid en wenselijkheid van lokale radio(omroep-)stations in Nederland. Vragen die de werkgroep moest beantwoorden waren onder meer: Hoe is lokale omroep in diverse landen geregeld, hoe functioneert het daar? In hoeverre wordt in Nederland door piratenzenders aan lokale omroep gedaan, en wat vinden de luisteraars hiervan? Is het wettelijk af te dwingen om lokale omroep toe te staan (op grond van Europese verdragen, vgl. Italie)?

Naast deze algemene onderzoekstaak zou de werkgroep een afdeling "studentenomroep" of "campusomroep" krijgen, die onderzoek moest plegen naar de situatie bij Engelse legale studentenzenders, legale mogelijkheden in Nederland (in het bijzonder in Drienerlo), en illegale activiteiten in het kader hiervan, door met name Radio Drienerlo ("die klaarblijkelijk hier mee bezig is").

De "interface" tussen Radio Drienerlo en de werkgroep moest als volgt gedacht worden:

  • De werkgroep beschouwt het bestaan van (omroep-)piraten als een gegeven, en doet onderzoek naar de reacties en bevindingen van luisteraars hierop; de resultaten worden ter inzage/ter beschikking gegeven van belangstellenden.
  • Radio Drienerlo steunt de werkgroep ongevraagd (omdat de werkgroep blijkens haar doelstellingen positief staat tegenover de ideeën van Radio Drienerlo), door onder meer adres en telefoonnummer van de werkgroep in haar uitzendingen te noemen, en verder door in haar uitzendingen alleen lokale omroep te bedrijven (waar de werkgroep onderzoek naar kan doen) en geen "piraterij".

Kortom, de luisteraars van Radio Drienerlo zouden via de "dekmantel" van de WLR-afdeling "campusomroep" in contact kunnen komen met RD.

In oktober en begin november gingen een aantal brieven de deur uit namens de werkgroep. Aan de ALO, een Belgische organisatie van "vrije radio's" werd informatie gevraagd over die organisatie. De VPRO werd verzocht het reglement van de prijsvraag "Het ideale omroepbestel" toe te sturen. Verder ging er een brief naar de "Werkgroep Leefruimte" in Hoorn, die een rapport had geschreven over de opzet voor een lokale omroep naar aanleiding van experimenten van de piraat "Radio Regelmaat" aldaar.


Volgende pagina: Hoe start je een radiostation?