Paxtencils - HF-ploeg: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
k (1 versie) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:06
HF-ploeg (HF = hoogfrequent)
Taken/activiteiten
De HF-ploeg houdt zich bezig met het verzorgen van de 1 na laatste fase in de weg die het signaal moet afleggen. Oftewel: de HF-ploeg heeft de taak, om zich in te zetten, dat op een afgesproken tijd een stereosignaal (multiplex gecodeerd, FM gemoduleerd) wordt uitgezonden op 100,8 MHz, met een zodanige antenne, vermogen en modulatieindex, dat een goede ruisvrij stereoe bedekking van de campus met zo min mogelijk "spill-over" gerealiseerd wordt, zonder dat derden hiervan noemenswaardige hinder ondervinden.
Afgeleide taken:
1. Bij speciale uitzendingen de nodige verbindingen verzorgen (uiteraard vóór besluit extra uitzending EERST alle ploegen raadplegen, of het kan, gewenst is en mogelijk is, ook en vooral qua aantal personen dat mee wil doen)
2. Nieuwe, betere, veiligere of handigere (bijv. meer mogelijkheden) HF/Tfn-apparatuur ontwikkelen/bouwen.
Wat dat allemaal precies inhoudt?
Redelijk op tijd zendplaats vaststellen, apparatuur opstellen (antenne, kabel, zender, stereocoder, evt. Tfn-apparatuur).
Overleg met studioploeg (LF), vooral met lokatie-uitzendingen. Verder apparatuur inregelen ¹, uittesten, aan- en uitzetten en weghalen indien nodig.
Bij dit alles rekening houden met onverwachte tegenvallers.
Tenslotte doorgeven aan Frans hoe ingewikkeld het deze week weer in elkaar zat.
Verder moet de HF-ploeg storingsklachten onderzoeken, en als er storing (bijv. op flat-centrale antenne systeem) wordt veroorzaakt , deze opheffen/verhelpen. Dit verschaft de HF-ploeg verregaande bevroegdheden.
Er wordt naar gestreefd 30 minuten vóór het begin van de uitzending de gehele coder-antenne-keten werkend en afgeregeld te hebben. Hiervoor is het noodzakelijk dat de LF-studioploeg minstens 1 uur van te voren minstens een mengpaneel met 0 dB bron (tapedeck) en een goede tuner met uitlezing aangesloten heeft èn ingeregeld, omdat de HF-ploeg dan pas diverse correcties in kan regelen. De studioplaats moet woensdag tussen de middag bekend zijn!
Bij uitzendingen vanaf lokatie wordt de verbindingstelefoon aan de studiokant door de LF-studioploeg geregeld (is nl. 1e vereiste voor locatie-uitzending). Deze telefoon moet niet al te ver van de "studio" afliggen, maar liever niet in dezelfde ruimte, i.v,m. eventueel gebruik voor communicatie of reactofoon.
Het werkgebied van de HF-ploeg begint in principe bij de stereocoder en eindigt bij de antenne; we krijgen van de LF-studioploeg een stereo signaal van "goede" kwaliteit, lage impedantie en op ongeveer lijnnivo (regelbaar) via 2 tulp plugjes (male).
De modulatiesterkte tijdens de uitzending is, mits goed afleesbaar, de verantwoordelijkheid van de schuiftechnicus/presentator.
Het aansluiten van telefoonlijnen (reactofoon e.d.) op de regietafel valt eigenlijk niet onder de HF-ploeg, maar kan wel als dienst worden aangeboden, vanwege in de ploeg aanwezige ervaring hiermee.
Met bovenstaande grensactiviteiten is al globaal de plaats van de HF-ploeg binnen Radio Drienerlo aangegeven (zie ook totaalschema). De HF-ploeg is een ondersteunende ploeg, wat niet betekent dat ze alles voor mekaar moet zien te boksen, wat andere ploegjes voor hen hebben bedacht. De HF-ploeg heeft een vrij wezenlijke plaats binnen Radio Drienerlo. Zonder HF is er geen uitzending (zonder programma ook niet, maar dat wordt nog wel eens vergeten).
De ploeg is er verantwoordelijk voor, dat het eindsignaal zonder teveel kwaliteitsverslechtering een heel eind richting luisteraar komt, en dat er geen storing wordt veroorzaakt. Als die taak niet of niet goed wordt uitgevoerd, komen door andere ploegjes gemaakte programma's niet bij de luisteraar terecht, of niet goed.
In bepaalde gevallen mag en kan de HF-ploeg zich beroepen op overmacht.
De coördinator heeft formeel de eindverantwoordelijkheid, maar binnen de HF-ploeg voelt iedereen zich verantwoordelijk naar voor de werking van het HF/Tfn-deel, vanwege de bijzondere (essentiële) plaats binnen Radio Drienerlo. De motivatie van de ploegleden blijkt sterk af te hangen van het functioneren van de andere ploegjes en de kwaliteit van de uitzending. Doel van Radio Drienerlo is niet wekelijks wat HF-energie de ether in te blazen.
De coördinator moet functioneren van het ploegje in het oog houden, on- en mogelijkheden inventariseren; ploegleden motiveren en stimuleren. Regelmatig doelmatige en gezellige vergaderingen voorbereiden en voorzitten. Overzicht houden over alle ploegactiviteiten en RD-activiteiten. Letten op de uitvoering van gemaakte afspraken en gedane beloftes. Bekend zijn (globaal) met de activiteiten van de andere ploegen. Wensen en capaciteiten van iedereen in het ploegje kennen en daar rekening mee houden, en doorgeven van ideeën in het Koördinatoren-Overleg.(KO). Het ploegje vertegenwoordigen in het KO, en als je niet kan, een vervanger proberen te sturen. Geen afspraken maken/toezeggingen doen zonder dat het ploegje eerst akkoord is gegaan. Niet alles zelf doen.
Verder: vinden van een opvolger bij vertrek, en deze inwerken. Het inwerken van nieuwe ploegleden coördineren.
Bovenstaande opmerkingen gelden algemeen voor coördinatoren, niet speciaal voor de HF-ploeg.
Ploegleden: meehelpen Radio Drienerlo leuk te maken, meedenken, nieuwe ideeën bedenken, en liefst ook uitvoeren. Hoeveel tijd je in Radio Drienerlo wil steken is je eigen verantwoordelijkheid. De ploeg moet wel op iedereen kunnen rekenen.
Inwerken van nieuwe ploegleden door oude rotten.
Van nieuwe ploegleden wordt o.a. verwacht: enig inzicht in electronica, wat ervaring met LF-techniek, graag ook HF en/of Tfn-ervaring, maar hoeft niet persé. Niet al te veel hoogtevrees. Verantwoordelijkheidsgevoel (geen "ze zoeken 't maar uit"-mentaliteit), teamspirit.
Redenen om mee te willen draaien in de HF-ploeg
Interesse in of verslaving aan HF/Tfn-techniek, electronica-manie, exparimenteerdrang. Of het gewoon leuk vinden of enerverend.
____
¹ inregelen: bijv. frequentie, antenne, vermogen, correctie