Geschiedenis/1979/Het idee: verschil tussen versies
k (acctenten) |
k (1 versie) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:18
Is er een mooiere geboorteplaats voor een radiostation te verzinnen dan een college "Ruis"? Voor Radio Drienerlo, de campusomroep van de (toenmalige) Technische Hogeschool Twente gebeurde het echt zo. Verschillende mensen liepen in 1979 met ideeën rond om op de Twentse campus een eigen radiostation op te zetten, voor en door campusbewoners. Maar geen van die mensen zag zelf voldoende mogelijkheden om deze ideeën te realiseren, en het bleef meer in het dagdroom-stadium. Tot op dinsdag 25 september 1979 twee van hen, Robert en Frans, toevallig naast elkaar kwamen te zitten tijdens het college dat officieel "Stochastische Signaaltheorie" heet, maar dat door iedereen "Ruis" wordt genoemd (want daar gaat het tenslotte over). Hoe interessant het college zelf was is niet meer na te gaan; in ieder geval raakten Robert en Frans in gesprek, en dat gesprek leidde uiteindelijk tot de oprichting van "Neerlands eerste en enige campusomroep", Radio Drienerlo.
Robert en Frans waren beiden vierdejaars EL'ers. Ze kenden elkaar wel van colleges, maar trokken verder niet met elkaar op. Robert was officieel radiozendamateur, en zoals veel mensen met een zendmachtiging had hij een hekel aan (de meeste) piratenzenders, die "alleen maar stoorden en domme muziek draaiden". Slechts enkele illegale zenders konden zijn goedkeuring wegdragen, zoals de (vrijwel) non-stop muziekstations, die in de zomer van 1979 zeer regelmatig op de campus te horen waren. Ook had hij wel eens een "Woestijnshow" gehoord, een collage-programma dat door Frans in elkaar gezet was, en dit was ook wel in de smaak gevallen. Maar in het algemeen moest hij niets van dat illegale gedoe hebben.
Frans daarentegen had al een behoorlijk lang "piratenleven" achter de rug. Niet dat hij zelf ooit een zender in elkaar gezet of zelfs maar in bezit gehad had (voor de zendertechniek interesseerde hij zich niet zo erg), maar al ruim vijf jaar maakte hij radioprogramma's, eerst voor een station in Wageningen, dat hij samen met een vriend runde, later voor diverse stations in de omgeving van Wageningen, en toen hij op de THT studeerde ook voor stations op de campus en in Hengelo.
Het was begonnen met plaatjes draaien, de disk-jockey uithangen. Later werden dat montage- en collage-programma's (zoals de al genoemde Woestijnshows), en gaandeweg ging zijn belangstelling steeds meer uit naar lokale omroep, radiostations die meer wilden dan alleen muziek uitzenden, en die zich ook met informatie richtten op een bepaalde omgeving.
In april 1979 werkte Frans mee aan een Koninginnedag-uitzending van een station in Ede, waarop de hele dag door informatie over en reportages van de festiviteiten in Ede en omliggende plaatsen gegeven werd. Die uitzending werd gemaakt door een stuk of tien personen, die wel allen uit de omgeving van Ede/Wageningen kwamen, maar waarvan er drie op de Twentse campus woonden (Frans, Hans en Wim).
Enthousiast geworden door deze Edese uitzending, speelde Frans met de gedachte om iets dergelijks ook op de campus te gaan doen, bijvoorbeeld tijdens de introduktie van de nieuwe eerstejaars in augustus. Tijdens de introduktieperiode worden de eerstejaars onderverdeeld in doegroepen, die aan de hand van een bepaald thema de campus en de omgeving leren kennen. In 1976 had Frans zelf als eerstejaars deelgenomen aan een doegroep die voor de RONO (nu Radio Oost) een half uur programma over de introduktie maakte. Zoiets stond hem nu ook voor ogen, maar dan via een eigen zender, die elke dag (of elke avond) in de lucht was. Een doegroep "lokale radio" kon eerstejaars tevens vertrouwd maken met een stukje Twentse folklore, de "geheime zenders". Verder zou zo'n doegroep wellicht de mogelijkheden kunnen onderzoeken in hoeverre zo'n station binnen de grenzen van de wet mogelijk was.
Hulp van bestaande piratenzenders was hierbij onmisbaar, maar de stations op de campus die Frans benaderde met z'n ideeën reageerden afwijzend. Het leek hen een te groot risico om zo in de openbaarheid te treden, zelfs om op grote schaal bekend te laten worden dat er op de campus überhaupt piraten bestonden. Het doegroep-plan verdween dan ook in de ijskast.