Geschiedenis/1980/BSK: verschil tussen versies

Uit rdwiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
k (1 versie)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:17

Het rommelde al enige tijd binnen de afdeling Bestuurskunde. De studenten waren van mening dat zij meer betrokken moesten worden bij het besturen van de afdeling, en eisten onder meer dat de studentenvertegenwoordiging in de afdelingsraad vergroot diende te worden van drie naar vier personen. Hierdoor zouden de vijf leden van het wetenschappelijk personeel niet meer de absolute meerderheid hebben en alle studentenvoorstellen kunnen blokkeren. (De afdelingsraad bestond uit negen personen; naast de studenten en het "WP" nog een vertegenwoordiger van het NWP - Niet Wetenschappelijk Personeel, ook wel genoemd Technisch en Administratief Personeel.) Verder vonden ze dat er een student in het afdelingsbestuur moest komen.

De studenten hadden in mei al een "Poolse Landdag" hierover georganiseerd, en half september een nota gepubliceerd: "Haalt Bestuurskunde 1968?", met als ondertitel "Wordt TW een tweede Maagdenhuis?".

PaulM was, naast RD'er, een van de drie studentleden in de afdelingsraad van BSK, en had voor de uitzending van 25 september al een bericht over de perikelen gemaakt.

Op woensdag 1 oktober zou de afdelingsraad vergaderen over het voorstel van de studenten, en het leek RD wel interessant om opnamen te maken tijdens die vergadering. Paul verzekerde dat het wel de moeite waard zou worden; men verwachtte dat het bestuur en de WP'ers in de raad niet akkoord zouden gaan met alle eisen, en in dat geval waren er mogelijk akties te verwachten (waar de titel van de nota al naar verwees).

Herman, Frans en André zouden de opnamen regelen. Mikrofoons en standaards werden dinsdagavond geleend van Fred, de technicus van de campusband Eye. Herman had dinsdagmiddag met raadsvoorzitter Coolen gebeld om toestemming voor opnamen. Coolen had zelf geen bezwaar, maar zou voor de vergadering nog even met het bestuur overleggen.

De vergadering zou om negen uur 's morgens beginnen, dus het drietal moest vroeg uit bed om voor die tijd alle spullen op te stellen in zaal TW B 219.

Tegen negenen werd duidelijk dat het bestuur niet wenste dat er opnamen gemaakt zouden worden. De RD'ers beriepen zich op de vrije nieuwsgaring, en dat dit een openbare vergadering was, maar de bestuursleden weigerden te vergaderen als er bandopnamen gemaakt werden.

Om geen tijd te verspillen werd alleen de bandrecorder uitgezet, met een groot plakkaat er op dat er onder protest geen opnamen gemaakt werden, en kon de rest van de apparatuur (microfoons, standaards en kabels) blijven staan tot de pauze. Uiteraard kon de RD-delegatie wel blijven zitten en aantekeningen maken.

De vergadering kwam overigens niet tot een besluit over het bewuste agendapunt, en er werd een extra vergadering belegd voor 15 oktober, uitsluitend gewijd aan het onderwerp "studentenvertegenwoordiging".

Na afloop van de vergadering ging de recorder toch weer even aan, om de leider van de studentenfractie, BertJ, te interviewen.

De toestemming voor opname was gevraagd namens de VCD, voor gebruik in de op stapel staande cassetteservice. Want het vermoeden bestond dat de afdelingsraad wellicht bezwaar zou maken tegen opnamen ten behoeve van een illegale zender, maar deze bezwaren kon men niet hebben tegen een volkomen legale club als de VCD, en een volkomen legaal verspreidingsmedium. (Dat zo'n cassette wellicht ook bij RD terecht zou kunnen komen deed hier niets aan af.)

[TODO: zie brf naar afdbest bsk 3 okt. en herschrijf!!!]

[TODO: antw VCD 81-051 dd 17 feb 81]


Volgende pagina: Nota Duidelijkheid