Geschiedenis/1980/Introduxy: verschil tussen versies

Uit rdwiki
 
k (1 versie)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:16

Voordat de nieuwe eerstejaars-studenten in augustus op de campus arriveerden, waren ze al op de hoogte gebracht van het bestaan van Radio Drienerlo. In het boekje "De weg uitgestiepeld", dat alle eerstejaars van te voren in een informatiepakket kregen toegestuurd, was op bladzijde 65, tussen verhaaltjes over Cocosbrood en de Studentenwerkcentrale, het volgende stukje van Luuk opgenomen:

Sinds februari 1980 kent de campus een zeer uniek verschijnsel: een campusomroep. Radio Drienerlo.
Elke donderdagavond gaat er 'n programma de lucht in met veel campusnieuws en goede muziek. Bovendien zijn er extra uitzendingen bij Belangrijke Gebeurtenissen.
Zo ook in jouw introduktieperiode: tijdens de kamerzoekdagen zullen we de aktueelste kamerzoekstanden doorgeven en in de introduktie zelf zal Radio Drienerlo een speurtocht begeleiden. Iedereen met een FM-radio kan ons (in stereo) ontvangen. Op 100,8 MHZ.
Dusdus: neem een draagbare FM-ontvanger mee naar de TH. Je hebt hem nodig!

De kamerzoekdagen op de campus waren op 11 en 12 augustus. Radio Drienerlo was op die dagen echter niet te horen, omdat er begin augustus nog teveel RD'ers op vakantie waren om de extra uitzendingen te organiseren. Bovendien was niet helemaal duidelijk hoe de ondersteuning precies moest plaatsvinden. Degenen die begin augustus de uitzendingen besloten te laten vervallen, wisten niet dat deze in het informatieboekje waren aangekondigd, en men verwachtte niet dat eerstejaars tijdens die dagen met draagbare radio's zouden rondlopen.

De eerste RD-uitzending na de zomervakantie vond dan ook pas plaats op een "normale" donderdagavond: 14 augustus.

Sterrenslag

Op 14 en 15 augustus werden op de campus opnamen gemaakt voor het AVRO televisieprogramma "Sterrenslag", waarin politici, artiesten en omroepmedewerkers "op sportieve wijze met elkaar in het strijdperk treden".

Radio Drienerlo had twee redenen om bij dit gebeuren aanwezig te zijn: allereerst moest een dergelijk evenement op de campus natuurlijk "gecoverd" worden, en verder zou er misschien gelegenheid zijn om op informele wijze bij de politici (waaronder staatssecretraris van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit-Kroes) een balletje op te gooien over de mogelijkheden van een legale campusomroep.

Luuk had een briefje naar de AVRO geschreven om meer informatie over het verloop van de opnamen, en zo werd RD uitgenodigd op de persconferentie, die een dag ervoor gehouden werd. Adriaan ging er heen, en kreeg een persmap en een badge, waarmee hij de volgende dagen de wedstrijden van nabij mocht meemaken. Een tweede badge was beschikbaar voor Rudolf.

De opnamen voor Sterrenslag begonnen op donderdagochtend rond kwart over negen met 4 maal 25 meter zwemmen. Adriaan was er bij en maakte een aantal impressies. Later op de ochtend kwam ook Rudolf erbij. Beiden waren met een √bnica op pad, versloegen wedstrijden en interviewden de deelnemers, waaronder staatssecretaris Gerrit Brox, zanger Oscar Harris en quizmaster Kick Stockhuyzen. Ook de "captains" van de drie ploegen (Willem Duys, Dick Dolman en Adèle Bloemendaal) werden geïnterviewd, en diverse andere betrokkenen zoals Jan Peters van het Voorlichtingscentrum van de THT en de Nederlandse kampioene schoonspringen Caroline Lindhuis. Bij het onderdeel "karting-race" kreeg Adriaan Ron Brandsteder zelfs zover dat deze een stukje van de race voor de RD-microfoon versloeg. Deze had eerst met verbazing de √bnica bekeken. Hij was een van de weinigen die doorhad dat RD niet een officiële omroep was:

Goeienavond, dames en heren. Terwijl u stiekem aan uw radiotoestel zit, en ik hier een illegale uitzending verzorg, met een plaksnor en een donkere bril en mijn kraag omhoog en mijn hoed over mijn oren.. (ik kan u natuurlijk ook mijn naam niet zeggen, maar het is R.B., en ik doe wel es wat kwissen, verder moet ik daar heel kort over zijn) ga ik u een evenement verslaan dat bestaat uit een waanzinnig gevaarlijke skelterrace tussen drie prominenten (we zitten hier de hele dag temidden van prominenten). De mensen die nu aan de start staan zijn Rogier van Otterloo, bekend dirigent, Metropole Orkest onder andere, de Ombudsman Frits Bom, en een echte staatssecretaris: Gerrit Brokx. Ik kan hun namen wel voluit noemen want zijn weten niet dat ik hen via deze illegale uitzending bij u voorstel.
(...)

's Middags werd HermanW gebeld door ene Mieke van der Hoeven, die vroeg of ze met Radio Drienerlo sprak. Zij werkte voor de HEOS, een ziekenomroep in Hengelo, en had wat reportages willen maken van de Sterrenslag-activiteiten. Zij werd door de organisatie echter niet binnen de dranghekken gelaten omdat ze geen badge of perskaart had. En omdat ze op de stenciltjes, die overal hingen, gezien had dat RD die avond aandacht zou besteden aan Sterrenslag, vroeg ze of het mogelijk was om de reportages van RD te krijgen om in het HEOS-programma te gebruiken. Dat was natuurlijk prima. Mieke kon een kopie krijgen van alle opnamen van Adriaan en Rudolf, en gebruiken wat ze wilde, als ze de bron maar vermeldde.

Herman bleef echter wel met een vraag zitten: Hoe kwam een wildvreemde aan het telefoonnummer van de studio? Want die avond zou voor het eerst de uitzendstudio bij Herman en Marijke zijn. Wie was er zo onvoorzichtig geweest om het nummer van die studio aan een onbekende te geven?

Later bleek het toeval te zijn. Toen Mieke in de Vrijhof het stenciltje van RD gelezen had, had ze aan iemand daar gevraagd hoe ze met RD in contact kon komen. Die iemand was Wendela, een vriendin van Marijke, en die had haar gezegd dat ze daarvoor het beste Herman kon bellen, op dat-en-dat nummer.

Introduktieprogramma

Het programma dat door de Introduktie Kommissie 1980 (IK'80) was georganiseerd liep van de officiële inschrijving van de eerstejaars in het BB-gbouw op maandag 18 augustus tot het slotfeest in de Vrijhof op donderdag de 28e. De eerste week was gewijd aan kennismaking met de campus en de omgeving, terwijl de tweede week voornamelijk afdelings-introduktie behelsde.

Radio Drienerlo was de hele eerste week actief met een "Introduxyprogramma" vanaf zeven uur `s avonds tot minstens middernacht. Deze uitzendingen begonnen al op zondag de zeventiende.

Studio 5 (en 4)

Tijdens de introduktie waren alle vergaderzalen in de Vrijhof gereserveerd door de IK, en via hen had de VCD als officiële vereniging vergaderzaal 5 ter beschikking gekregen, op de tweede verdieping. Deze zaal werd als nieuws- en presentatiestudio ingericht ("Studio 5"). Het uitgaande signaal ging een telefoonlijn in, en de vereniging wist formeel niet wat er aan de andere kant van die lijn gebeurde, maar op een of andere manier scheen het in de ether te beluisteren te zijn.

RD had een studio ingericht in het appartement van Herman en Marijke, en daar ging wel eens de telefoon, waarop nieuwsberichten en aankondigingen te horen waren. En waarom zouden die niet gewoon uitgezonden kunnen worden? De studio bij Herman en Marijke werd "Studio 4" genoemd. (De plek waar de zender stond heette Studio 3, en studio's 1 en 2 bestonden niet.)

Het programma begon iedere avond om zeven uur met "Info", een overzicht van de activiteiten van die avond en de volgende dag, wijzigingen, aanvullingen en mededelingen. Om half acht kwam "de IK'80 aan het woord", gevolgd door reportages over de gebeurtenissen van de afgelopen dag, belevenissen van eerstejaars, enzovoort.
Daarna, vanaf ongeveer acht uur, diverse muziek- en andere programma's, "van alles en nog wat, waarbij iedereen die zin heeft aan bod kan komen". Op vrijdagmiddag kwam er een extra uitzending: de radiospeurtocht van Gordon, die ook bekend stond als "OGG" oftewel "Ons Grootse Gebeuren". Deze naam was een variant op "Het Grote Gebeuren", zoals de amfibierace tijdens voorgaande introdukties heette. (Dit jaar had de amfibierace de naam "Stiepelsjees".)

De dagelijkse uitzendingen zouden lopen tot en met zaterdag, wanneer de jaarlijkse "Nacht van Drienerlo" gehouden werd. In de tweede week (afdelings-introduktie) kwam alleen de "standaard" donderdagavond-uitzending.

Het was de bedoeling dat de programma's opgezet werden volgens het "systeem Paul-Jan Willem" (elke dag wordt de uitzending gemaakt door een ander groepje mensen) in combinatie met "regie a la Erwin" (steeds een regisseur die de eindverantwoordelijkheid heeft).

Omdat niet alle taken door allerlei verschillende mensen vervuld konden worden, en omdat sommige mensen elke dag wel wat wilden doen, waren de groepjes niet helemaal gescheiden. Wel was er iedere dag een andere regisseur. Zondag was dat Frans, maandag Rudolf, dinsdag Jeroen, woensdag Rolf, donderdag Erwin, vrijdag Herman en zaterdag Pieter. Gordon was de regisseur van "OGG" op vrijdagmiddag.

Omdat de Vrijhof zondagavond gesloten was, kwam de eerste Introduxy-uitzending alleen uit Studio 4. In deze uitzending werd ondermeer het concert van de Meteors herhaald, en er was een terugblik op Sterrenslag.

In studio 5 stond het mengpaneel van Erwin opgesteld, dat tijdens de Batavierenrace zulke goede diensten bewezen had.

Omdat RD (pardon, de VCD) bereikbaar moest zijn in zaal 5, werd voor de uitgaande lijn niet het telefoontoestel van de zaal zelf gebruikt, maar het toestel van de ernaast liggende zaal 6. Op maandagmiddag wilde Frans deze lijn uittesten, en hij belde vanuit studio 5 naar het antwoordapparaat van het Rekencentrum. Dit was de normale procedure bij het uittesten van telefoons. In zaal 6 was een of andere vergadering bezig, en Frans had er niet aan gedacht dat het toestel in die zaal meerinkelde bij het draaien van het nummer. Dat bleek pas toen door de muur eerst een verbaasde kreet en toen een bulderend gelach klonk. Wat moet de persoon aldaar gedacht hebben, toen hij of zij de telefoon opnam en hoorde: "U luistert naar het automatisch antwoordapparaat van het Rekencentrum van de Technische Hogeschool Twente.."

Het Light in de Toren

Maandagmiddag werden alle eerstejaars in de Agora van de Vrijhof welkom geheten door Rector Magnificus van den Kroonenberg en "enige andere belangrijke personages" (aldus het programmaboekje). Tussendoor werd er "een filmpje gedraaid". Dit bleek een voorlichtingsfilm te zijn van de afdeling Culturele Zaken: "Het Light in de Toren", geïnspireerd op de Pink Panther-films, met in de hoofdrol Inspecteur Kolobus, een Nederlandse Inspector Clouseau, die enig speurwerk verrichte naar een raadselachtige zaak rond het Torentje van Drienerlo, terwijl ondertussen het culturele leven op de campus werd belicht. Tot verbazing van de aanwezige RD-ers speelde ook "de campusomroep" een rol in de film: inspecteur Kolobus hoort toevallig een nieuwsbericht op een transistorradio, en bezoekt daarna "de studio". Niemand van RD of VCD was hier van op de hoogte; de acteurs die "medewerkers van de campusomroep" speelden waren in het geheel niet betrokken bij de VCD of RD.

Stiepelgroepen

Men was het er voor de vakantie over eens dat Radio Drienerlo een "stiepelgroep" moest leiden. Een stiepelgroep, in andere jaren "doegroep" genaamd, was een groepje eerstejaars die tijdens de introduktie met elkaar optrok onder leiding van een of twee ouderejaars, de stiepelgroepleiders, om kennis te maken met elkaar, de campus en het studentenleven. Elke stiepelgroep had een thema, en voerde allerlei groepsactiviteiten rond dat thema uit. Daarnaast waren er allerlei gezamenlijke activiteiten in stiepelgroep-verband, zoals een sport- en spelmiddag, een stadsintroduktie, en een "stiepelsjees".

Een RD-stiepelgroep was de beste manier om verse medewerkers te krijgen. Er waren echter geen vrijwilligers om stiepelgroepleider te worden. Zelfs het voorgestelde "StiepelGroepDeelTijdArBeidLeiderSchap" (SGDTABLS) had weinig aantrekkingskracht. Op het laatste moment waren Adriaan, André en Frans bereid om toch maar te proberen samen een stiepelgroepje te leiden.

De stiepelgroepen werden ingedeeld naar woonwijk. De IK had als streven om de verschillende wijken als zodanig bij het introduktiegebeuren te betrekken. Het was de bedoeling dat op maandagavond in iedere wijk (Calslaan, Campuslaan-Matenweg en Witbreuksweg) een stiepelgroepshow gehouden werd, een soort markt waarbij de stiepelgroepleiders hun thema voor de eerste week presenteerden, en eerstejaars uit die wijk zich konden inschrijven. Om "organisatorische redenen" werden de locaties op het laatst veranderd, en vonden de drie stiepelgroepshows in verschillende delen van de Vrijhof plaats. De RD-stiepelgroep was ingedeeld op de Witbreuksweg, en Adriaan en André konden twintig namen van eerstejaars noteren. Achtereenvolgens: Robje, Bruno, Wim, BasJ, Rein, Anke, Kees, Jan Hein, Nico, Luc, Benno, André, Jan, Jelle, Gert, Cornelis, Hans, Joost, Marco en Arie. Het was een gevarieerd gezelschap. Sommigen van hen (Marco, Rob, Kees) hadden enige ervaring als piraat of zendamateur, Jelle had een kennis bij een ziekenomroep, en anderen hadden geen enkele radio-ervaring maar zoals Rein zei: "Radio-omroep trekt me wel". Bas was geïnteresseerd in de zendertechniek. maar ook in programma's maken. Sommigen hadden zich alleen aangemeld omdat de stiepelgroep van hun keuze al vol zat.

Infomarkt

De Informatiemarkt op dinsdagmiddag (kortweg Infomarkt genoemd), waarop alle verenigingen op de campus zich presenteren, toonde aan de eerstejaars de "formeel strikte scheiding" tussen RD en de VCD. Beide clubs hadden samen een kraampje, dat keurig doormidden gedeeld was. Aan de linkerkant lagen stencils, folders en inschrijfformulieren voor Radio Drienerlo, en aan de rechterkant hetzelfde voor de VCD. Het geheel was gelardeerd met wat oude apparatuur, een √bnica en een paar antennes bovenop. Achter het kraampje liepen de "standhouders" gewoon van links naar rechts, en verwisselden zonder moeite van "pet".
RD verkocht de laatste stickers uit de serie van Rolf en Peter, en men kon inschrijven voor de radio-puzzeltocht van Gordon op vrijdag.

Kruk

Het volgende bericht van Rudolf werd op dinsdagavond voorgelezen.

KRUK betekent niet Kulturele en Rekreatieve Uitspatting op de Kampus zoals in het introduktieboekje staat. De eerste kruk werd in maart '75 georganiseerd door vier mensen van de Drienerkring. Dat was op de avond voor de ESTD (Eerstejaars Sport Tournooi Drienerlo). Het is gewoon het woord "kruk" (met kleine letters dus), wat volgens het woordenboek iemand is die niet bedreven is in enige kunst of een bepaald vak en als voorbeeld wordt dan gegeven: "hij is een kruk op de schaatsen". Wij hebben deze informatie van een van de organisatoren van die eerste kruk.

Maar de mythe dat KRUK een afkorting is leeft nog steeds voort..

De "Shitshow"

Op dinsdagavond werd een programma uitgezonden van Gerrit, Jeroen en Dick (een vriend van beiden) waar van te voren al niet iedereen even enthousiast over was. Gelardeerd met psychedelische muziek werd uitgebreid uit de doeken gedaan hoe je zelf weed kon kweken, en hoe het te roken, en informatie gegeven over druggebruik in het algemeen (legalisatie, gevaren, plezier).

Men vond dat zo'n programma wel "moest kunnen" op RD, maar menigeen twijfelde of de introduktie nu wel de meest geschikte periode hiervoor was. Eerstejaars die voor het eerst op RD afstemden zouden misschien een verkeerde indruk van het station krijgen.

De drie programmamakers zaten in de studio bij Herman en Marijke, waar het al gauw blauw zag van de geestverruimende rook.

Het programma, later binnen RD de "shit-show" genoemd, zat overigens wel evenwichtig in elkaar. Jeroen legde ondermeer uit dat je beter zelf weed kon kweken dan het te kopen, omdat je zo wist dat je zuiver spul kreeg waar niet mee geknoeid was.

Stiepelgroep-activiteiten

Voorafgaand aan het weed-programma werd dinsdagavond om acht uur het eerste resultaat van de stiepelgroep uitgezonden: Anke, Hans en Nico hadden een muziekprogramma op band gezet. Helaas trad tijdens dit programma een zenderstoring op. Daarom werd het programma herhaald op donderdag 28 augustus.

De leden van de RD-stiepelgroep waren met allerlei zaken bezig. Bruno had een spotje gemaakt voor OGG. Andere leden van de stiepelgroep hadden Frans Deben van Studentenhuisvesting geïnterviewd over radiatoren en de lakendienst.
Kees was in deze opname gaan knippen en had er een vrij dubbelzinnig verhaal van gemaakt over "tussen de lakens duiken". De gemonteerde versie werd overigens niet uitgezonden.

Er werden opnamen gemaakt van de optredens van cabaret NAR en General Custard. Rob, Gert en Rein zorgden voor een verbinding tussen de Agora en zaal 5, om daar rustig te kunnen opnemen, niet gehinderd door het lawaai in de Agora zelf.

De kabel was aan RD geschonken door het AVC, omdat-ie niet helemaal goed meer was. Het signaal uit het mengpaneel in de Agora was zo hard, dat ondanks de draadbreuk in de kabel door overspraak nog voldoende signaal in zaal 5 aankwam, al klonk het wat schel.

Woensdagmiddag was er een sport- en spelmiddag voor de stiepelgroepen. Met als aanvoerder André deed de helft van RD's stiepelgroep hieraan mee, onder de naam "de Wortel-bnica 's".

* * *

Er was ook een stiepelgroep Cabaret gevomd, onder leiding van Peter7. Deze stiepelgroep gaf op vrijdagavond een voorstelling in het Amphitheater van de Vrijhof. Eerder op de avond hadden ze ook een programma op RD, waardoor volgens hun eigen aankondiging "de lezing van Jaap Kranen over het intieme sexleven van de breedbekkikker" kwam te vervallen.
Uit deze stiepelgroep ontstond later de cabaretvereniging Contramime.

Ons Grootse Gebeuren

Vrijdagmiddag vond OGG - Ons Grootse (of Grootste) Gebeuren plaats, de radiospeurtocht van Gordon. Een stuk of stiepelgroepen hadden zich van te voren aangemeld, en werden tussen 2 en 5 uur ’s middags via de radio van opdrachten voorzien.

Nacht van Drienerlo

Zaterdagavond begon de Nacht van Drienerlo, een breedtesportspektakel in de vorm van een zaalvoetbal- en volleybaltournooi dat de hele nacht doorging. 44 teams deden mee, en Radio Drienerlo was er de hele nacht bij in het Sportcentrum, in een van de vergaderkamers die tot Studio 8 werd omgedoopt. De uitzending met interviews en uitslagen ging door tot zondagochtend twaalf uur.

Kerkdienst

Iedere zondagmorgen wordt in de Audiozaal van de Vrijhof een kerkdienst gehouden, en in het weekend van de introduktie is dat altijd een speciale dienst waarin de eerstejaars welkom worden geheten. Frans vond dat die kerkdienst ook via RD uitgezonden moest worden. Dan konden eerstejaars die wat later wakker werden er thuis naar luisteren. Jan de Jongh van het Studentenpastoraad vond het prima, en zo toog Frans met microfoon, mengpaneeltje, wat draad en een schroevendraaier vanuit het Sportcentrum (waar de Nacht van Drienerlo op z'n einde liep) naar de Vrijhof, om het aldaar op de telefoon aan te sluiten.
Het ging allemaal nogal primitief, met de microfoon om de hoek van de deur i.p.v. aangesloten op de zaalinstallatie, maar het geluid van de dienst kwam vanaf half elf verstaanbaar in de uitzending.

28 augustus

De tweede week van het introduktieprogramma stond in het teken van de studie. Het programma werd verzorgd door de diverse afdelingen (faculteiten) en studieverenigingen. RD was na de Nacht van Drienerlo gestopt met de dagelijkse extra uitzendingen, en was alleen in de lucht op de de reguliere donderdagavond, 28 augustus, tijdens het slotfeest.

Hoeveel mensen hadden eigenlijk meegewerkt aan de Introduxy-uitzendingen? Pieter kwam op 82: Nar (3), Cabaret-stiepelgroep (15), onze eigen stiepeltjes, Herman en Marijke, Frans, Rolf, Pieter, Hans, Kees, Gerard, Karin, Reinoud, Adriaan, André, Erwin, Evert, Ferdi, Gordon, IK'80 (8x), Gerrit, Dick, Wilbert, Wim, Luuk, Johan, JanW, Ruud, Jeroen, Robert, Rudolf, Freddy, Harry, Corien, Jan, Portiers en bewakers, Varia.
Bedankt werden de stiepelgroep, de IK`80, alle luisteraars, Freddy, Culturele Zaken, het AVC, (de Sociëteit), de portier van de Vrijhof, de bewakers en de Discotheek.

Frans hield een uitleg waarom RD na de introduktie niet elke dag in de lucht was, en ook niet elke dag bereikbaar, dat men hoopte op spoedige huisvesting etc.

Tapedeck gejat

De grote act op het slotfeest was de Achterhoekse popgroep Normaal, die het record "hardste geluidsnivo in de Agora" ruimschoots verbeterde. Het concert mocht niet opgenomen worden voor RD, maar Rein hield wel een interview met de groepsleden.

Na afloop van het concert stonden Herman, Hans, Rolf, Frans en nog een paar RD'ers bij de portiersbalie nog wat na te praten. De bandrecorder waar het interview met Normaal op was opgenomen was even op de grond gezet.
Na hooguit een kwartiertje keek Hans en zag de recorder niet meer staan. Paniek. Waar was het "Drienerlo-deck" gebleven? Niemand van de RD'ers had er verder op gelet, maar het ding stond praktisch aan hun voeten.

Navraag bij omstanders leverde niet veel op. Iemand meende dat hij twee jongens er mee naar buiten had zien lopen. Maar hij had er niet zo op gelet, want er werd wel meer apparatuur naar buiten gesjouwd.

Een speurtocht buiten in de omgeving van de Vrijhof leverde niets op. Men hoopte dat iemand anders het ding misschien herkennen zou (er zat een Radio Drienerlo-sticker op) en het zou terugbrengen of op z'n minst opbellen.

Vrijdagmiddag was er nog steeds geen spoor van de recorder, en er werd besloten aangifte te doen bij de politie. Herman werd tijdelijk eigenaar, want volgens hem dekte zijn verzekeringspolis dit. Het apparaat was niet bij hem thuis gestolen, maar "op reis", en dat viel onder de polisvoorwaarden. Verder zou voor officiële instanties zo nodig gelden dat het deck in gebruik was voor "de campusomroep", de VCD dus.

Tsss

In het weekend draaide Erwin in de Bastille met zijn discotheek Sound Factory. Hij hield een collecte onder de aanwezigen voor een nieuwe recorder, die fl.80,55 opleverde.

In het weekend werd besloten de zoekactie grondiger aan te pakken. Luuk maakte een stencil van het gestolen voorwerp, drukte daar maandagmiddag enige honderden exemplaren van, die 's avonds in de mensa op iedere tafel uitgedeeld werden. Ook zouden ze op de flats worden opgehangen.

Maar terwijl Rolf en Frans in de mensa de stencils verspreidden, kreeg Ferdi een telefoontje van ene Din, of RD misschien een tapedeck kwijt was. Din had donderdagnacht, toen hij na een bezoek aan de Vestingbar wat overtollig bier kwijt moest, in de bosjes tegenover de Bastille bijna het Drienerlo-deck ondergewaterd. Hij had het maar mee naar huis genomen (want wat moest een bandrecorder nou in de bosjes?), en was vrijdag na uitslapen voor het weekend naar zijn ouders gegaan. Maandag had hij het deck nog eens goed bekeken, de RD-sticker gezien, en de reactofoon maar gebeld of men bij RD soms iets van het deck wist. Het fraaie stencil van Luuk had hij nog niet gezien.

Uiteraard kreeg Din als dank een krat Grolsch kado.


Volgende pagina: 4 september