Geschiedenis/1980/Telefonische reacties: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
k (1 versie) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 21 mei 2010 om 23:15
Telefonische reacties
Carel hing tussen negen uur en kwart over negen maar liefst vier keer aan de telefoon. De eerste keer om te vertellen dat hij een illegale bandopname had van de laatste KRUK-avond (jl. december) met o.a. Toontje Lager en enkele dichters. Wat hem betrof mocht deze band op RD uitgezonden worden, als zijn naam maar niet genoemd werd.
Even later belde hij weer, nu met een aantal punten uit de vergadering van het Campusbestuur van a.s. maandag (campus-personeelsformatie, beleidskader huisvesting). Weer wilde hij niet genoemd worden, omdat hij zelf in het CaB zat.
Hans vroeg hem of een stukje van het gesprek over het CaB wel uitgezonden mocht worden. Dat was tenslotte nieuws. Omdat Carel niet meer precies wist wat hij net allemaal gezegd had, besloot men het gesprek over te doen, waarbij op de cassette werd aangegeven dat het vanaf "nu!" uitgezonden mocht worden. Het herhaalde gesprek liep uit in de mededeling dat "de opbeller" niet namens het Campusbestuur sprak, maar er wel in zat; en dat mocht van Carel weer niet in de uitzending. Het was moeilijk om aan de studio aan te geven welk deel van het gesprek wel en wat niet mocht, en om niet het risico te lopen dat verkeerde stukken worden uitgezonden belde Rolf Carel op om te zeggen dat hij zodadelijk weer moest bellen, en dat dat gesprek dan in z'n geheel in de uitzending zou komen, en de voorgaande gesprekken niet. Toen Carel zijn verhaal voor de derde keer afstak klonk het een stuk minder spontaan, en ook de opmerkingen en vragen van Rolf waren in het begin wat geforceerd. Tenslotte draaide het er op uit dat van dit laatste gesprek slechts een deel werd uitgezonden.
Er waren meer mensen die via RD informatie kwijt wilden. Stef kondigde een filmvoorstelling van de gezamelijke studieverenigingen aan, Roelof meldde dat de wijkraad Campuslaan-Matenweg komende woensdag vergaderen zou, en Erik vertelde over de kampioenschapswedstrijden van de handbalvereniging Cabezota a.s. zondag. Verder belden zowel Frank als Wouter omdat ze op zoek waren naar tappers voor het KRUK-feest op 20 februari. En de WOT (Werkgroep Ontwikkelingstechnieken) hield zaterdag een projectendag, zo liet Gordon weten, die klaagde dat het THT-Nieuws dergelijke mededelingen haast nooit plaatst, "en bovendien moet je daar twee weken van te voren de kopij al inleveren".
De meningen over het idee "campusomroep" waren onverdeeld positief. Erik vond het "geweldig leuk", Erwin "grandioos, uitstekend"' Frank "prima idee", en Hans meende "dit was allang nodig". Tonnie Buitink feliciteerde de makers met de uitzending, vond het een fantastisch initiatief, maar "s.v.p. minder praten en meer muziek".
Hans en Rolf waren ook erg benieuwd naar de ontvangst van de zender, en ook die was meestal goed. Koen belde vanuit het TW-gebouw, waar hij zat te portieren, en daar ruiste het iets, en ook aan de randen van de campus (Stef op Calslaan 3-3 en Paul op Witbreuksweg 381) bleek het stereosignaal niet geheel ruisvrij. Maar Jan, wonend buiten de campus, had een goed stereosignaal. En in de autoradio van Erwin was het tot aan de singels in Enschede te ontvangen. Bert noemde het geluid "mooier dan Hilversum 3", en Gerard ontving "100 procent stereo".
Enkele mensen boden zich direct al aan als medewerker. Carel en Hans zaten in het Campusbestuur en wilden uit die hoek wel informatie aanleveren. Karin van Calslaan 4 zei: "als jullie nog een omroepster nodig hebben...", en ook Erwin "houdt zich aanbevolen". Frank wist wel "mensen die mee willen helpen", en André wilde wel medewerker "achter de schermen" worden, niet het "microfoonwerk". Steeds als er een stuk of zes, zeven gesprekken opgenomen waren bracht Robert een cassette van Ferdi's kamer naar de studio.
Na half elf werd het wat rustiger met de telefoontjes, en gezien het aantal gesprekken dat toen nog moest worden uitgezonden werd besloten tegen elf uur het programma te beëindigen, een uur later dan gepland. In totaal waren er al zevenendertig telefonische reacties binnengekomen.
De laatste plaat en de eindtune met de slotwoorden stonden op band, net als de rest van het programma behalve de telefoontjes (het "bedankt voor alle reacties" was vijf dagen van te voren al ingesproken). Toen deze opgezet moest worden bleek echter dat Frans, die de hele avond met die band rond liep te sjouwen om hem niet kwijt te raken, deze bij Ferdi had laten liggen tijdens een kort bezoek aan het "zenuwcentrum" daar, zodat de uitzending tenslotte nog iets langer duurde. Iets over elven gingen tenslotte de laatste mededelingen de ether in:
- "Luisteraars, we zijn aan het einde gekomen van dit eerste proefprogramma van Radio Drienerlo, de campusomroep van de Technische Hogeschool Twente. Volgende week zijn we d'r weer, met dan onder meer opnamen van het concert dat Gay and Terry Woods op 10 december jl. gaven in de Vrijhof. Voor nu bedankt voor het luisteren en voor de telefonische reacties. Je kunt nog even bellen, tot we de stekker er uit trekken, naar nummer 2371, 2-3-7-1. Graag tot volgende week donderdag, half negen, bij Radio Drienerlo."
Langzaam stierf de eindtune weg, en Pieter zette de zender uit. De eerste uitzending zat er op.